Preskočiť na obsah

Osviežte si chuť jesene, 5 fantastických receptov s hruškami

    Osviežte si chuť jesene, 5 fantastických receptov s hruškami

    S príchodom jesene sa otvárajú dvere do ríše sezónneho ovocia. Medzi týmto bohatstvom plodov sa hrušky vyznačujú svojou osviežujúcou sladkosťou a nezameniteľnou šťavnatosťou. Ako však môžeme využiť túto nádielku jesennej prírody, aby sme si osviežili chuťové poháriky? Prečítajte si tento článok a zistite, ako môžete spraviť jesenné delikatesy zo sezónnych hrušiek.

    Jeseň je obdobím, kedy príroda dáva svoje plody a my by sme mali byť pripravení túto štedrosť využiť. Hrušky s ich bohatou chuťou a výživnými vlastnosťami, nám ponúkajú nekonečné možnosti v kuchyni. Nielenže sú samy osebe vynikajúce, ale dajú sa ľahko kombinovať s ďalšími ingredienciami na vytvorenie špičkových jedál.

    Hrušky sú nielen lahodné, ale aj bohaté na vlákninu a vitamíny, čo ich robí vynikajúcim doplnkom pre jesennú stravu. Tieto recepty vám umožnia využiť sezónne hrušky v plnej chuti a potešiť svoje chuťové bunky. Užite si ich všetky a podeľte sa s rodinou a priateľmi o radostné chute jesene.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Hruškový Šalát s Medom a Orechmi

    Ingrediencie

    • 4 hrušky (olúpané, očistené a nakrájané na plátky)
    • 100 g vlašských orechov (jemne nasekaných)
    • 1/4 hrnčeka medu
    • 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
    • 2 PL jemne nasekanej mäty na ozdobenie

    Postup

    1. V miske zmiešajte med a citrónovú šťavu.
    2. Do misky s hruškami pridajte nasekané orechy.
    3. Šťavu s medom nalejte na hrušky a orechy a jemne premiešajte.
    4. Ozdobte nasekanou mätou a podávajte chladené.

    Hrušková polievka so zázvorom a kokosovým mliekom

    Ingrediencie

    • 4 hrušky (olúpané, vyčistené a nakrájané na kocky)
    • 1 PL olivového oleja
    • 1 PL nasekaného čerstvého zázvoru
    • 1 konzerva (400 ml) kokosového mlieka
    • 2 hrnčeky zeleninového vývaru
    • Soľ a korenie podľa chuti

    Postup

    1. Rozohrejte olivový olej v hrnci a osmahnite zázvor na miernom ohni, kým nezačne voňať.
    2. Pridajte nakrájané hrušky a osmahnite ich niekoľko minút.
    3. Zalejte kokosovým mliekom a zeleninovým vývarom, potom varíme na miernom ohni asi 20 minút, kým hrušky nezmäknú.
    4. Zmiešajte hrušky v mixéri na hladkú polievku a podávajte teplú. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Grilované hrušky so syrom a medom

    Ingrediencie

    • 2 hrušky (olúpané, na polovice a vyčistené od jadierok)
    • 100 g syra Brie alebo camembertu
    • 2 PL medu
    • Soľ a čierne korenie podľa chuti

    Postup

    1. Predhrejte gril.
    2. Položte hrušky na grilovaciu mriežku a grilujte ich z oboch strán, kým nebudú mierne zlaté a mäkké.
    3. Na každú poloicu hrušky položte kúsok syra Brie alebo camembertu a nechajte ho na grile, kým sa nezačne topiť.
    4. Každú porciu polejte lyžicou medu, osoľte a okoreňte.
    5. Podávajte teplé ako predkrm alebo dezert.

    Hruškový koktail so zeleným čajom a mätou

    Ingrediencie

    • 2 hrušky (olúpané, vyčistené a nakrájané na kocky)
    • 1 hrnček zeleného čaju
    • Čerstvá mäta na ozdobu
    • 1 PL medu (voliteľne, podľa sladkosti)

    Postup

    1. V mixéri zmiešajte kocky hrušiek a zelený čaj, prípadne pridajte med, ak chcete viac sladkosti.
    2. Mixujte, kým nevznikne hladký nápoj.
    3. Podávajte v pohári so strúčkom čerstvej mäty na ozdobu.
    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Hruškový koláč

    Ingrediencie

    Na cesto

    • 230 g hladkej múky
    • 1/2 ČL soli
    • 120 g masla (studeného a nakrájaného na kocky)
    • 2 PL cukru
    • 4 až 5 PL studenej vody

    Na plnku

    • 4 hrušky (olúpané, očistené a nakrájané na tenké plátky)
    • 50 g cukru
    • 1/2 ČL mletej škorice
    • 1/4 ČL mletého muškátového orieška
    • 2 ČL citrónovej šťavy

    Postup

    1. Pripravte cesto: V miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte studené maslo a cukor. Rukami vpracujte maslo do múky, kým nevznikne hrubá drobenka. Postupne pridávajte studenú vodu, lyžicu po lyžici, a miešajte, kým sa cesto nezačne spájať. Nepridávajte príliš veľa vody, len toľko, aby sa cesto spevnilo. Cesto vytvarujte do guľky, zabaľte do plastovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
    2. Pripravte plnku: V miske zmiešajte nakrájané hrušky, cukor, škoricu, muškátový oriešok a citrónovú šťavu. Dôkladne premiešajte, aby sa hrušky rovnomerne obalili koreninami a cukrom.
    3. Skladanie koláča: Predhrejte rúru na 180°C. Vysteľte plech papierom na pečenie. Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske na kruh s priemerom približne 30 cm. Plnku naneste rovnomerne na cesto asi tak 2 cm od okraja. Kraj preložte aby ste vytvorili zhrubnutý okraj.
    4. Pečenie: Koláč pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút, kým cesto nezhnedne a hrušky nezmäknú. Nechajte koláč úplne vychladnúť na mriežke. Môžete ho podávať samostatne alebo so šľahačkou či vanilkovým ľadom.

    Hrušky sú nielen lahodné, ale aj bohaté na vlákninu a vitamíny, čo ich robí vynikajúcim doplnkom pre jesennú stravu. Tieto recepty vám umožnia využiť sezónne hrušky v plnej chuti a potešiť svoje chuťové bunky. Užite si ich všetky a podelte sa s rodinou a priateľmi o radostné chute jesene.

    [sc name=“reklama_4″ ][/sc]

    Najčastejšie otázky o fantastických receptoch s hruškami

    Prečo by sme mali jesť hrušky na jeseň?

    Jeseň je obdobím, kedy sú hrušky v sezóne, čo znamená, že sú čerstvé a plné chuti. Hrušky sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, čo ich robí výbornou voľbou pre jesennú stravu. Okrem toho majú osviežujúcu sladkosť a šťavnatosť, ktorá osvieži vaše chuťové poháriky.

    Môžem použiť iné druhy orechov v recepte na Hruškový Šalát s Medom a Orechmi?

    Samozrejme! Recept je veľmi flexibilný, a tak môžete použiť iné druhy orechov podľa vašich preferencií. Mandle, lieskové orechy alebo pekanové sú výbornými alternatívami.

    Môžem použiť iný druh syra v recepte na Grilované hrušky so syrom a medom?

    Samozrejme! Môžete použiť iný druh syra podľa vášho výberu alebo preferencií. Syr brie alebo camembertu je však výbornou voľbou, pretože jeho krémová chuť dobre kontrastuje s chuťou hrušiek a medu.

    Môžem v recepte na Hruškový koktail so zeleným čajom a mätou použiť iný druh čaju?

    Áno, môžete použiť iný druh čaju podľa vašich chuťových preferencií. Zelený čaj je však vhodný pre tento recept, pretože jeho osviežujúca chuť dobre dopĺňa sladkosť hrušiek.

    Ako dlho môžem uchovávať Hruškový koláč a ako ho správne skladovať?

    Hruškový koláč môžete uchovávať v chladničke až 3-4 dni. Odporúča sa zabaliť ho do potravinovej fólie alebo hermeticky uzatvorenej nádoby, aby sa udržala čerstvosť. Pred podávaním ho môžete krátko zohriať v rúre alebo mikrovlnnej rúre, ak preferujete teplý koláč.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie