Reklama
Blog

Ako chutí quinoa a ako ju uvariť?

Reklama

Quinoa je veľmi zdravé zrno, ktoré je skvelou alternatívou k ryži alebo cestovinám. Tu je postup, ako ju pripraviť. Množstvo vody a čas varenia sa môžu líšiť v závislosti od druhu quinoi. Väčšinou sa odporúča použiť dvojnásobok množstva vody ako quinoa.

Ingrediencie

  • 1 hrnček quinoa
  • 2 hrnčeky vody
  • Soľ
  • Olivový olej

Postup prípravy

  1. Quinou vždy varíme v pomere 1:2. Hrnček quinoe dáme do sitka a opláchneme pod studenou vodou.
  2. Do hrnca nalejeme dva hrnčeky vody a privedieme do varu. Potom znížime teplotu na minimum, pridáme quinou a soľ. Prikryjeme pokrievkou a varíme, kým sa všetka tekutina nevstrebe ( cca 15 minút).
  3. Potom hrniec odstránime z tepla a odložíme bokom stále prikrytý pokrievkou. Takto necháme quinou odstáť asi 10 – 15 minút. Odokryjeme, popicháme vidličkou, pokvapkáme olivovým olejom (prípadne trochou masla) a podľa potreby dosolíme.

Najčastejšie otázky

Čo je quinoa a odkiaľ pochádza?

Quinoa (vyslovuje sa ako kinva) je rastlina pôvodom z Andskej oblasti Južnej Ameriky. Je to jednozrnová plodina, ktorá je považovaná za superpotravinu pre svoje vysoké nutričné hodnoty.

Ako sa pripravuje quinoa?

Quinoa sa pripravuje rovnako ako ryža alebo iné obilniny. Musí sa najprv dôkladne prepláchnuť pod tečúcou vodou, aby sa odstránili horké zlúčeniny, ktoré môžu ovplyvniť chuť. Potom sa quinoa varí v pomere 2:1, teda 2 šálky vody na 1 šálku quinoe. Varí sa asi 15-20 minút a po uvarení sa nechá odstáť ešte ďalších 5-10 minút.

Aké sú prínosy konzumácie quinoe pre zdravie?

Quinoa obsahuje veľa dôležitých živín, ako sú bielkoviny, vláknina, vitamíny a minerály. Môže pomôcť s kontrolou hladiny cukru v krvi, zlepšením zdravia srdca a tráviaceho systému, posilnením kostí a svalov a mnohými ďalšími zdravotnými výhodami.

Môžu quinoa jesť aj ľudia s celiakiou alebo intoleranciou na lepok?

Áno, quinoa je bezlepková potravina a môže ju jesť aj ľudia s celiakiou alebo intoleranciou na lepok.

Ako sa quinoa používa v kuchyni?

Quinoa sa môže použiť ako náhrada ryže alebo ďalších obilnín v rôznych jedlách, ako sú šaláty, prílohy, polievky a omáčky. Môže byť aj základom mnohých vegetariánskych alebo vegánskych jedál. Je tiež skvelou zložkou pre dezerty a raňajky.

Aké rôzne druhy quinoe existujú?

Existuje viacero druhov quinoe, ale najbežnejšie sú biela, červená a čierna quinoa. Každý druh má mierne inú chuť a textúru, ale z hľadiska nutričnej hodnoty sú si veľmi podobné.

Ako sa skladuje quinoa?

Quinoa sa skladuje v suchom a chladnom mieste v uzavretej nádobe. Môže sa skladovať až 6 mesiacov.

Dá sa quinoa variť aj v mikrovlnke?

Áno, quinoa sa dá variť aj v mikrovlnke. Na každú šálku quinoi použite dve šálky vody a varíte 10-12 minút pri výkone 800 W.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama