...

Panna cotta je obľúbený taliansky dezert zo sladenej smotany zahustený želatínou. Krém môže byť aromatizovaný kávou, vanilkou alebo inými arómami.

Ingrediencie

  • ⅓ šálky odtučneného mlieka 
  • 1 balenie neochutenej želatíny 
  • 2 ½ šálky smotany na šľahanie 
  • ½ šálky bieleho cukru 
  • 1 ½ ČL vanilkového extraktu 

Postup prípravy

  1. Do malej misky nalejeme mlieko a pridáme želatinu. Pomiešame kým sa zmes nespojí a odložíme bokom. 
  2. Do hrnca pridáme smotanu a cukor. Na strednej teplote privedieme do varu, pričom dávame pozor, aby smotana nevybublala. 
  3. Želatínovú zmes vmiešame do vriacej smotany a miešame, kým sa úplne nerozpustí. Varíme za stáleho miešanie 1 minútu. Odstránime z ohňa a primiešame vanilkový extrakt. 
  4. Smotanovú zmes nalejeme do 6 servírovacích sklených nádob, necháme vychladnúť asi 20 minút. Potom nádoby prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme stuhnúť do chladničky na najmenej 4 hodiny. 
  5. Podávame s ovocím.