5/5 - (9x hodnotené)

Hubárska sezóna je v plnom prúde a nadšení hubári si odnášajú z lesa plné koše húb. Z týchto úžasných darov lesa si môžeme pripraviť skvelé raňajky, lahodnú polievku či úžasné hlavné jedlo. Čo však so zvyšnými hubami, ktoré nám zostali v košíku? Poradíme vám, ako ich môžete čo najlepšie spracovať a uskladniť na neskôr.  

Rady a tipy pri zbieraní húb  

K základnej výbave do lesa na huby patria košík a nôž. Košík na zbieranie húb, kam budeme ukladať očistené huby, aby ,,dýchali‘‘. Huby v žiadnom prípade nedávame do igelitového vrecka, zarosili by sa a mohli by začať plesnivieť. Okrem toho sparené huby pôsobia nepriaznivo na naše zdravie. Ďalej potrebujeme nôž na čistenie, pretože každý hríb, ktorý nájdeme musíme poriadne očistiť od zeminy a ihličia či inej nečistoty. Zeminu z lesa nechávame vždy v lese.  

Základným pravidlom pri zbieraní húb je to, že zbierame len tie huby, ktoré na 100% poznáme a zbierame len zdravé huby. Plesnivé, či nasiaknuté vodou nikdy neberieme. Červivé huby neničíme, nezašliapujeme ale nožíkom ich nakrájame na menšie kúsky a porozhadzujeme okolo seba, aby sme aj na ďalší rok mohli na danom mieste nájsť zdravé huby.  

Po nazbieraní by sme mali huby čím skôr spotrebovať, najideálnejšie do 24 hodín. V prípade núdze by mali huby vydržať v chladničke aj 5 dní, pričom musíme odstrániť nožičky, očistiť ich od všetkých nečistôt (ideálne kefkou) a skladovať ich vo vzdušnom materiáli napr. v košíku.  

Najideálnejšie je však huby spracovať a tak uskladňovať. Najčastejšie huby spracúvame týmito spôsobmi: 

Sušenie húb 

Huby po očistení nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm. Každú časť huby napadnutú hmyzom vyhodíme, aby nám neznehodnotili ostatné huby. Nikdy neukladáme huby na noviny, mohli by sa prilepiť a nasať tlačiarenskú farbu. Pred sušením huby neumývame, aby nenasali vodu. Existuje viacero spôsobov sušenia: 

  • V sušičke ovocia a zeleniny – najjednoduchší a najrýchlejší spôsob sušenia húb. Nakrájané plátky poukladáme na mriežky sušičky a sušíme, pokiaľ sa huby medzi prstami nezlomia.  
  • V rúre na pečenie – Plátky húb uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a sušíme na najnižšej teplote akou naša rúra disponuje. Počas sušenia necháme pootvorené dvierka, aby mohla unikať vlhkosť. Nevýhodou sušenia v rúre je to, že huby musíme niekoľkokrát počas sušenia otočiť, aby sa sušili rovnomerne.  
  • Sušenie na ráme so sieťkou alebo na site – Plátky húb poukladáme na rám alebo na sito tak, aby sa nedotýkali. Rám umiestnime von na dvor či na balkón, do tieňa ( nikdy nie na priame slnko), aby ich prefukoval vetrík a na noc ich schováme dovnútra, aby nám nezvlhli. 
  • Sušenie na niti – Plátky húb navlečieme pomocou ihly na niť tak, aby sa nedotýkali. Niť zavesíme do polotieňa alebo do tieňa, ideálne ak ich bude prefukovať vetrík. Na noc ich schováme do vnútra, aby nezvlhli.  
  • Sušenie na radiátore – Plátky húb poukladáme na papier na pečenie tak, aby sa nedotýkali a umiestnime ich na teplý radiátor a počas sušenia ich občas otočíme. 

Sušené huby uskladňujeme v sklenenom, najlepšie 5 litrovom pohári. Premiešame ich so soľou, korením a bobkovým listom, aby nezmoľnateli. Okrem toho si so sušených húb môžeme pripraviť hubové korenie, ktoré je ideálne na dochucovanie jedál. Stačí ak požadované množstvo húb pomelieme na prášok a korenie je hotové. So sušených húb, môžeme aj variť rôzne jedlá, stačí ak ich pred varením namočíme do vody aspoň na 10 – 15 minút.  

Nakladané huby 

Nakladanie húb je najideálnejší spôsob, nakoľko si huby zachovajú svoju šťavnatosť a všetky zdraviu prospešné látky. Na nakladanie húb sa neodporúča miešať veľa druhov húb, ideálne je nakladať jeden druh alebo maximálne 4 druhy. Vhodné sú napríklad suchohríby, hríb dubový, hríb bronzový, hríb siný, hríb modrejúci, hríb smrekový ale aj kuriatka, rýdziky či pňovky.  

Huby pred nakladaním očistíme, ak je potreba nakrájame, pričom menšie huby necháme vcelku a poukladáme ich do umytých a suchých zaváraninových pohárov. Môžeme k nim vložiť podľa chuti napríklad cibuľu, cesnak, korenie, kôpor, mrkvu, horčicové semienka alebo aj chilli či dokonca chren a zalejeme nálevom ( kyslý, slaný alebo sladkokyslý nálev).  

Nakladané huby po sterilizácii vydržia niekoľko mesiacov a sú ideálne ako príloha k jedlám. 

Mrazenie húb 

Huby pred mrazením očistíme, nakrájame a chvíľku ( asi minútku) povaríme vo vriacej osolenej vode. Necháme vychladnúť, vložíme ich do uzatvárateľných vreciek vhodných na mrazenie a dáme zamraziť. Ďalší spôsob na mrazenie húb je očistiť, nakrájať a podusiť na masle či oleji môžeme aj spolu s cibuľkou. Necháme vychladnúť, vložíme do uzatvárateľných vreciek vhodných na mrazenie a dáme zamraziť. Vrecká nepreplňujeme, môžeme si označiť na vrecko množstvo alebo druhy húb, pretože mrazené huby by sa mali po rozmrazení všetky spotrebovať. Opakovane huby nezamrazujeme. Zamrazené huby vydržia aj 6 mesiacov.  

Hubové pesto  

Na hubové pesto nepoužívame veľké množstvo húb, nakoľko vydrží kratšiu dobu ako huby spracované ostatnými spôsobmi. V chladničke vydrží asi týždeň, v mrazničke asi mesiac. Aj napriek tomu je hubové pesto vynikajúcim pomocníkom do kuchyne, je ideálne na čerstvé cestoviny alebo na opečenú chrumkavú bagetku. 

Na prípravu pesta si dáme roztopiť na panvicu maslo, pridáme cibuľku nakrájanú nadrobno a nakrájané huby. Restujeme, kým sa nevyparí všetka tekutina. Keď huby vychladnú dáme ich do mixéra alebo do kuchynského robota, pridáme cesnak, soľ, korenie, tymian a strúhaný parmezán. Rozmixujeme, podľa chuti dosolíme alebo dokoreníme a skladujeme v uzatvárateľnej nádobe.