Reklama
Iné recepty

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Reklama

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm je populárny v mnohých kuchyniach po celom svete a ponúka viacero výhod.

Jednou z výhod nakladaných reďkoviek je ich dlhšia trvanlivosť. Konzervovaním reďkoviek v octovej zmesi sa predlžuje ich čerstvosť a chuťové vlastnosti. Týmto spôsobom môžete využiť sezónnu nadbytočnú úrodu reďkoviek a mať ich k dispozícii počas celého roka.

Ingrediencie

  • 300 g reďkoviek
  • 180 ml bieleho octu
  • 80 ml vody
  • 80 g cukru
  • 1 ČL hrubej morskej soli
  • ½ ČL chilli (ak nechceme pikantné nedávame)
  • ½ ČL celých horčičných semienok
  • ½ ČL celého čierneho korenia

Postup prípravy

  1. Reďkovky nakrájame na tenké plátky a umiestnime ich do pripravenej sterilizovanej nádoby.
  2. Do hrnčeka dáme vodu, ocot, cukor, soľ a korenie. Na strednom ohni varíme za stáleho miešania, kým sa cukor nerozpustí. Potom zvýšime teplotu a varíme asi 2 minúty.
  3. Pripraveným nálevom zalejeme reďkovky a hneď uzavrieme.
  4. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a potom dáme do chladničky.
  5. Ideálne je konzumovať po 24 – 48 hodinách.

Najčastejšie otázky

Aké sú prínosy konzumácie nakladaných reďkoviek?

Reďkovky sú bohaté na vitamíny (C, K, B-komplex), minerály (draslík, vápnik, železo) a vlákninu. Tieto živiny prispievajú k celkovému zdraviu a správnemu fungovaniu organizmu. Reďkovky majú prirodzené tráviace vlastnosti, ktoré podporujú správne trávenie a metabolizmus. Obsahujú enzýmy, ktoré pomáhajú lámať potravu a zlepšujú absorpciu živín. Reďkovky majú detoxikačné vlastnosti a pomáhajú pri čistení pečene a obličiek. Obsahujú síru, ktorá podporuje elimináciu toxínov z tela. Reďkovky sú bohaté na vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a chráni organizmus pred chorobami. Pomáhajú aj pri boji proti voľným radikálom a zlepšujú obranyschopnosť tela. Niektoré zložky v reďkoviach majú protizápalové účinky a môžu pomôcť zmierniť zápalové procesy v tele. To môže byť prospešné pre ľudí s chronickými zápalovými ochoreniami. Reďkovky majú nízky obsah kalórií a tuku, čo ich robí vhodným prírastkom do jedálnička pri kontrole hmotnosti.

Ako dlho sa dajú nakladané reďkovky skladovať?

Správne nakladané reďkovky môžu mať dlhú trvanlivosť. Všeobecne platí, že v chladničke môžu vydržať až niekoľko mesiacov, v závislosti od spôsobu prípravy a skladovania. Je dôležité mať ich v dobre uzatvorenom nádobe a skladovať ich v chladničke pri teplote od 2 °C do 4 °C. Ak si všimnete akýkoľvek znak zhoršenia, plesne alebo nepríjemnú vôňu, je lepšie ich zahodiť.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023

Najlepší slivkový lekvár – rýchly recept

Slivkový lekvár je tradičným a obľúbeným ovocným džemom, ktorý sa vyrába z čerstvých sliviek. Tento džem je sladký, aromatický a…

23 mája, 2023
Reklama