Fantastický dezert na rodinné oslavy alebo pohodové víkendy s rodinou. Vyskúšajte obľúbený americký jablkový koláč, ktorý môžete podávať preliaty šľahačkou, zmrzlinou alebo dokonca spolu s jemnými plátkami Čedaru.

Ingrediencie

  • 8 jabĺk 
  • ½ hrnčeka masla 
  • 3 PL hladkej múky 
  • ½ hrnčeka bieleho cukru 
  • ½ hrnčeka hnedého cukru 
  • ½ hrnčeka vody 
  • 1-2 PL mletej škorice ( podľa chuti) 

Cesto 

  • 330 g hladkej múky 
  • 5 PL studenej vody  
  • 220 g masla 
  • ½ ČL soli 

Postup prípravy

  1. Pripravíme si cesto. Všetky ingrediencie zmiešame, vysypeme na dosku a vypracujeme hladké cesto. Potom ho rozdelíme na dve časti, zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky.  
  2. Predhrejeme si rúru na 180 °C. Jablká si ošúpeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Zmiešame so škoricou a odložíme bokom.  
  3. V hrnci si roztopíme maslo na strednej teplote, primiešame 3 PL múky a za stáleho šľahania metličkou varíme 1 minútu. Pridáme vodu, cukor a privedieme do varu. Znížime teplotu a pokračujeme vo varení cca 3 minúty za stáleho miešania metličkou a odstránime z ohňa. 
  4. Zmes prilejeme do jabĺk a premiešame. Polku cesta si vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a prenesieme do okrúhlej formy na pečenie a orežeme okraje. Spodok popicháme vidličkou a nalejeme rovnomerne jablkovú zmes. Druhé cesto vyvaľkáme a nakrájame na rovnako hrubé pásiky ( cca 2 – 2,5 cm), z ktorých vytvoríme na vrchu mriežku, akoby sme plietli košík. Okraje zakryjeme zvyšným cestom a pritlačíme vidličkou. 
  5. Pečieme cca 50 – 60 minút.