Úžasný pekanový koláč s bohatou karamelovou chuťou. Koláč môžete osviežiť štipkou bourbonu, ktorý dezertu dodá ešte väčšiu hĺbku chuti a každého prinúti, aby sa spýtal, čo za tajnú ingredienciu ste použili.
Ingrediencie
Korpus
- 230 g masla izbovej teploty
- 100 g hnedého cukru
- Štipka soli
- 320 g hladkej múky
Náplň
- 115 g masla izbovej teploty
- 200 g hnedého cukru
- 300 g medu
- 2 PL bourbonu
- 2 PL smotany na šľahanie
- Štipka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 370 g pekanových orieškov nahrubo nasekaných
Postup prípravy
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech si vystelieme papierom na pečenie a zľahka ho namažeme olejom.
- V miske si vyšľaháme maslo, hnedý cukor a soľ, kým nám nevznikne svetlá a nadýchaná zmes. Znížime rýchlosť a postupne po troškách zašľahávame múku. Takto pripravené cesto povtláčame rovnomerne na dno pripraveného plechu a po celom povrchu popicháme vidličkou. Pečieme 20 až 25 minút, do zlatova. Po dopečení necháme vychladnúť.
- Kým cesto chladne, pripravíme si náplň. Menší hrniec si dáme na nízku teplotu a pridáme maslo, cukor, med, bourbon, smotanu a soľ. Zvýšime teplotu a zmes privedieme do varu, varíme 2 minúty. Následne hrniec odstránime z ohňa a vmiešame vanilku. Nakoniec vareškou primiešame pekanové orechy.
- Náplň nalejeme na upečený korpus a pečieme 25 až 30 minút, kým orechy nie sú zlatohnedé a okraje nebudú bublať. Po dopečení necháme úplne vychladnúť a nakrájame na kocky.
Ďalšie recepty
Najlepšie šuhajdy - fantastický recept
Šľahačkové koláče (pečivo) - vianočný recept
Bûche de Noël - originálny recept na vianočné poleno
Pignoli cookies - originálny taliansky recept
Zdravé bezlepkové kokosové sušienky - vianočný recept
Americký jablkový koláč - originálny recept na Apple Pie
Najlepšie vaječné sušienky - vianočný recept
Mäkké cookies - jednoduchý recept
Pistáciové linecké koláčiky - vianočný recept
Čokoládové Truffles - originálny recept