Úžasný pekanový koláč s bohatou karamelovou chuťou. Koláč môžete osviežiť štipkou bourbonu, ktorý dezertu dodá ešte väčšiu hĺbku chuti a každého prinúti, aby sa spýtal, čo za tajnú ingredienciu ste použili.

Ingrediencie

Korpus 

  • 230 g masla izbovej teploty 
  • 100 g hnedého cukru 
  • Štipka soli 
  • 320 g hladkej múky 

Náplň 

  • 115 g masla izbovej teploty 
  • 200 g hnedého cukru 
  • 300 g medu 
  • 2 PL bourbonu 
  • 2 PL smotany na šľahanie 
  • Štipka soli 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 370 g pekanových orieškov nahrubo nasekaných 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech si vystelieme papierom na pečenie a zľahka ho namažeme olejom.  
  2. V miske si vyšľaháme maslo, hnedý cukor a soľ, kým nám nevznikne svetlá a nadýchaná zmes. Znížime rýchlosť a postupne po troškách zašľahávame múku. Takto pripravené cesto povtláčame rovnomerne na dno pripraveného plechu a po celom povrchu popicháme vidličkou. Pečieme 20 až 25 minút, do zlatova. Po dopečení necháme vychladnúť.  
  3. Kým cesto chladne, pripravíme si náplň. Menší hrniec si dáme na nízku teplotu a pridáme maslo, cukor, med, bourbon, smotanu a soľ. Zvýšime teplotu a zmes privedieme do varu, varíme 2 minúty. Následne hrniec odstránime z ohňa a vmiešame vanilku. Nakoniec vareškou primiešame pekanové orechy. 
  4. Náplň nalejeme na upečený korpus a pečieme 25 až 30 minút, kým orechy nie sú zlatohnedé a okraje nebudú bublať. Po dopečení necháme úplne vychladnúť a nakrájame na kocky.