Reklama
Dezerty

Americký pekanový koláč – originálny recept

Reklama

Úžasný pekanový koláč s bohatou karamelovou chuťou. Koláč môžete osviežiť štipkou bourbonu, ktorý dezertu dodá ešte väčšiu hĺbku chuti a každého prinúti, aby sa spýtal, čo za tajnú ingredienciu ste použili.

Ingrediencie

Korpus 

  • 230 g masla izbovej teploty
  • 100 g hnedého cukru
  • Štipka soli
  • 320 g hladkej múky

Náplň 

  • 115 g masla izbovej teploty
  • 200 g hnedého cukru
  • 300 g medu
  • 2 PL bourbonu
  • 2 PL smotany na šľahanie
  • Štipka soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 370 g pekanových orieškov nahrubo nasekaných

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech si vystelieme papierom na pečenie a zľahka ho namažeme olejom.
  2. V miske si vyšľaháme maslo, hnedý cukor a soľ, kým nám nevznikne svetlá a nadýchaná zmes. Znížime rýchlosť a postupne po troškách zašľahávame múku. Takto pripravené cesto povtláčame rovnomerne na dno pripraveného plechu a po celom povrchu popicháme vidličkou. Pečieme 20 až 25 minút, do zlatova. Po dopečení necháme vychladnúť.
  3. Reklama
  4. Kým cesto chladne, pripravíme si náplň. Menší hrniec si dáme na nízku teplotu a pridáme maslo, cukor, med, bourbon, smotanu a soľ. Zvýšime teplotu a zmes privedieme do varu, varíme 2 minúty. Následne hrniec odstránime z ohňa a vmiešame vanilku. Nakoniec vareškou primiešame pekanové orechy.
  5. Náplň nalejeme na upečený korpus a pečieme 25 až 30 minút, kým orechy nie sú zlatohnedé a okraje nebudú bublať. Po dopečení necháme úplne vychladnúť a nakrájame na kocky.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023