Úžasný pekanový koláč s bohatou karamelovou chuťou. Koláč môžete osviežiť štipkou bourbonu, ktorý dezertu dodá ešte väčšiu hĺbku chuti a každého prinúti, aby sa spýtal, čo za tajnú ingredienciu ste použili.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na americký pekanový koláč
Korpus
- 230 g masla izbovej teploty
- 100 g hnedého cukru
- Štipka soli
- 320 g hladkej múky
Náplň
- 115 g masla izbovej teploty
- 200 g hnedého cukru
- 300 g medu
- 2 PL bourbonu
- 2 PL smotany na šľahanie
- Štipka soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 370 g pekanových orieškov nahrubo nasekaných
Postup prípravy amerického pekanového koláča
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší plech si vystelieme papierom na pečenie a zľahka ho namažeme olejom.
- V miske si vyšľaháme maslo, hnedý cukor a soľ, kým nám nevznikne svetlá a nadýchaná zmes. Znížime rýchlosť a postupne po troškách zašľahávame múku. Takto pripravené cesto povtláčame rovnomerne na dno pripraveného plechu a po celom povrchu popicháme vidličkou. Pečieme 20 až 25 minút, do zlatova. Po dopečení necháme vychladnúť.
- Kým cesto chladne, pripravíme si náplň. Menší hrniec si dáme na nízku teplotu a pridáme maslo, cukor, med, bourbon, smotanu a soľ. Zvýšime teplotu a zmes privedieme do varu, varíme 2 minúty. Následne hrniec odstránime z ohňa a vmiešame vanilku. Nakoniec vareškou primiešame pekanové orechy.
- Náplň nalejeme na upečený korpus a pečieme 25 až 30 minút, kým orechy nie sú zlatohnedé a okraje nebudú bublať. Po dopečení necháme úplne vychladnúť a nakrájame na kocky.