Prevrátený ananásový cheesecake je skvelá kombinácia tradičného ananásový koláča a krémovej ananásovej náplne. Tento dezert má dokonalú rovnováhu medzi sladkou chuťou ananásu a krémovou textúrou cheesecakeu. Ananás sa používa ako základ koláča a cheesecake sa naplní krémovou náplňou, ktorá sa pečie na vrchu ananásu. Po upečení sa dezert prevráti naopak, aby bol ananás na vrchu a cheesecake pod ním. Tento recept je ľahký na prípravu a je vhodný pre každého, kto má rád ananás a cheesecake. Tento dezert je ideálny na oslavy alebo akékoľvek príležitosti, kedy chcete svojim hosťom ponúknuť niečo špeciálne a nezvyčajné.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na ananásový cheesecake
Náplň
- 4 balenia syru Philadelphia alebo iného krémového syra
- 300 g cukru
- 180 ml mlieka
- 4 vajcia
- 240 g kyslej smotany
- 1 PL vanilkovej pasty alebo vanilkový extrakt
- 60 ml oleja
- 80 ml ananásového džúsu
Ananásová vrstva
- 120 g rozpusteného masla
- 200 g hnedého cukru
- 14 plátkov konzervovaných ananásových krúžkov
- 14 višní alebo čerešní
Cesto
- 400 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL soli
- 230 g rozpusteného masla
- 300 g hnedého cukru
- 100 g bieleho cukru
- 2 vajcia
- 120 g kyslej smotany
- 240 ml mlieka
- 120 ml ananásového džúsu
- 2 PL vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu
Postup prípravy ananásového cheesecakeu
- Rúru si predhrejeme na 180 °C a tortovú formu si vymažeme maslom.
- Najskôr si pripravíme náplň z krémového syra. V miske vyšľaháme syr s cukrom do hladkej zmesi. Prilejeme mlieko, premiešame a postupne po jednom zašľaháme vajcia. Nakoniec pridáme ostatné ingrediencie a miešame, kým nebude zmes úplne hladká, bez hrudiek.
- Zmes nalejeme do pripravenej formy a pečieme 1 hodinu. Potom rúru vypneme a necháme 5 hodín v rúre chladnúť. Prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky na dve hodiny, ideálne cez noc.
- Potom si pripravíme ananásovú vrstvu. Pripravíme si dve tortové formy. Do každej dáme 60 g rozpusteného masla a nasypeme 100 g hnedého cukru. Potom na ne poukladáme plátky ananásu (do každej 7) a do ananásovej dierky vložíme višňu.
- Rúru predhrejeme na 180 °C. V malej miske si zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Do druhej misky pridáme maslo, hnedý a biely cukor a vyšľaháme do peny ( asi 5 minút). Nakoniec pridáme vajcia, smotanu, mlieko, ananásovú šťavu, vanilku a poriadne premiešame.
- Mokré ingrediencie pridáme do suchých a miešame, kým sa zmes nespojí.
- Cesto rozdelíme rovnomerne medzi obe formy ( tak do 2/3, nie viac). Formy na pečenie dáme do rúry na plechu a pečieme cca 50 minút. Po 20- tich minútach pečenia prikryjeme alobalom, aby sa nespálili. Koláče sú hotové, keď špajdľa zapichnutá doprostred zostane istá. Po dopečení necháme koláče asi 10 minút chladnúť na mriežke.
- Koláče vyberieme z foriem. Jeden položíme na rovnú plochu a druhý na servírovací tanier. Potom vyberieme z formy náplň z krémového syra, ak nie je rovný povrch zrežeme ho nožom. Pomocou špachtle ju premiestnime na koláč umiestnení na servírovacom tanieri. Navrch presunieme druhý koláč.
- Podávame samé alebo so šľahačkou.