Eton Mess je tradičný anglický dezert pozostávajúci zo zmesi jahôd alebo iného bobuľového ovocia a šľahačky. Prvýkrát sa spomína v tlači v roku 1893, bežne sa predpokladá, že pochádza z Eton College a podáva sa na každoročnom kriketovom zápase proti žiakom Harrow School.
Ingrediencie
- 2 vaječné bielka
- 120 g práškového cukru
- 500 g jahôd
- 450 ml smotany na šľahanie
- 1 PL krupicového cukru
Postup
- Rúru si vyhrejeme na 120°C a veľký plech si vystelieme papierom na pečenie. Vaječné bielky vyšľaháme v čistej miske elektrickým šľahačom na tuhý sneh, potom pridáme cukor v 3 dávkach a zakaždým znovu vyšľaháme na tuhý sneh. Lyžicou nanášame kôpky zmesi na papier na pečenie a na spodnej priečke rúry pečiem 1 hodinu – 1 hodinu a 15 minút, kým pusinky nie sú úplne tvrdé a ľahko sa odlepia od papiera. Necháme vychladnúť.
- Rozmixujeme 1/3 jahôd na jahodovú omáčku. Vo veľkej mise vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom na tuhú šľahačku. Nahrubo rozdrvíme ¾ pusiniek a pridáme ich k zvyšným jahodám nakrájaných na kocky alebo mesiačiky a premiešajte. Potom primiešame jahodovú omáčku. Nalejeme do misiek, potom rozdrvíme zvyšné pusinky a posypte vrch misiek.