Reklama
Slovenská kuchyňa

Babičkina domáca vianočka – tradičný recept

Reklama

Vianočka je veľmi obľúbená nielen počas vianočných sviatkov, ale aj ako chutná večera alebo raňajky počas celého roka. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na domácu vianočku a vychutnajte si voňavú, mäkkú a vzdušnú pochúťku, ktorej sa nič nevyrovná.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 65 g masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 10 g čerstvého droždia
  • 1 – 2 menšie žĺtky
  • 1 bal vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • Podľa chuti hrozienka
  • Na posypanie mandľové lupienky (voliteľné)

Postup prípravy

  1. Pripravíme si kvások. Trochu mlieka zohrejeme na miernom plameni ( nesmie byť horúce) odstavíme, pridáme ČL cukru a rozdrobíme droždie. Zakryjeme a necháme odložené, kým nezačne rásť ( asi 5 minút)
  2. Do misy nalejeme zvyšné mlieko, cukor, zmäknuté maslo, žĺtky, vanilkový cukor a preosiatu múku. Kto má rád hrozienka, pridá aj tie. Pomocou kuchynského robota vymiesime hladké cesto (miesime asi 10 – 12 minút). Misu z cestom prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 1,5 – 2 hodiny, kým neznásobí svoj objem.
  3. Reklama
  4. Z cesta spravíme dva rovnako dlhé šulce, ktoré preložíme cez seba, aby vytvorili písmeno X. Najskôr preložíme spodný šulec k sebe, potom vrchný. Vždy prekladáme protichodné vrcholy.
  5. Vianočnu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
  6. Rúru si predhrejeme na 180 °C, znova potrieme vajcom a pečieme asi 30 – 40 minút. Kto chce môže pred pečením posypať vianočku mandľovými lupienkami. Po dopečení necháme vychladnúť.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Čerešňové chutney ku grilovanému mäsu – originálny recept

Čerešňové chutney je osviežujúci a chuťovo bohatý spoločník pre grilované mäso. Toto chutney je vyrobené z čerstvých čerešní, ktoré sú…

8 júna, 2023

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023