19x hodnotené

Vianočka je veľmi obľúbená nielen počas vianočných sviatkov, ale aj ako chutná večera alebo raňajky počas celého roka. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na domácu vianočku a vychutnajte si voňavú, mäkkú a vzdušnú pochúťku, ktorej sa nič nevyrovná.

Ingrediencie

Postup prípravy

  1. Pripravíme si kvások. Trochu mlieka zohrejeme na miernom plameni ( nesmie byť horúce) odstavíme, pridáme ČL cukru a rozdrobíme droždie. Zakryjeme a necháme odložené, kým nezačne rásť ( asi 5 minút) 
  2. Do misy nalejeme zvyšné mlieko, cukor, zmäknuté maslo, žĺtky, vanilkový cukor a preosiatu múku. Kto má rád hrozienka, pridá aj tie. Pomocou kuchynského robota vymiesime hladké cesto (miesime asi 10 – 12 minút). Misu z cestom prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 1,5 – 2 hodiny, kým neznásobí svoj objem.  
  3. Z cesta spravíme dva rovnako dlhé šulce, ktoré preložíme cez seba, aby vytvorili písmeno X. Najskôr preložíme spodný šulec k sebe, potom vrchný. Vždy prekladáme protichodné vrcholy. 
  4. Vianočnu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. 
  5. Rúru si predhrejeme na 180 °C, znova potrieme vajcom a pečieme asi 30 – 40 minút. Kto chce môže pred pečením posypať vianočku mandľovými lupienkami. Po dopečení necháme vychladnúť.