Preskočiť na obsah
...

Bryndzové pirohy sú popri bryndzových haluškách veľmi obľúbeným jedlom na Slovensku. Tradičná slovenská kuchyňa ponúka naozaj bohatý výber jedál a bryndzové pirohy paria k jedným z nich. Toto lahodné a zdravé jedlo je pýchou slovenských pastierov a tiež súčasťou národného dedičstva.

Ingrediencie

Na cesto 

  • 500g polohrubej múky 
  • 1 vajce 
  • Soľ 
  • Vlažná voda 

Plnka

  • 3 väčšie zemiaky 
  • bryndza 
  • slanina 
  • jarná cibuľka 
  • 3 PL masla 
  • soľ 
  • mleté čierne korenie 

Postup

  1. Zemiaky si nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Z múky, vajíčka, soli a vody vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme a vykrojíme kolieska podľa toho, aké veľké pirohy chceme mať.  
  2. Zlejeme vodu z uvarených zemiakov, pridáme trochu masla a vymiešame s bryndzou. Dochutíme podľa potreby soľou a korením.  
  3. Do stredu každého kolieska dáme kávovou lyžičkou zmes a urobíme piroh. Ak nepoužívame formu na pirohy, tak preložíme cesto na polovicu a kraje popritláčame opačnou stranou lyžice, aby sme vytvorili tvar pirohov.  
  4. Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a vložíme pirohy. Keď vyplávajú na vrch, varíme ešte aspoň 5 minút.  
  5. V panvici opražíme prerastenú slaninu, aby vznikol aj tuk. Môžeme pridať aj cibuľku. Pirohy servírujeme preliate tukom so slaninou a opraženou cibuľkou.  
  6. Pirohy môžeme spraviť aj na sladko, naplniť ich napríklad lekvárom a posypať makom alebo cukrom.  
Ďalšie inšpirácie
Svetové recepty