Bábovka s broskyňami je ten typ koláča, ktorý vám prináša iba to najlepšie z tradičného pečenia spojeného s letnou sviežosťou broskýň. Je to ideálny spoločník na rôzne spoločenské udalosti, od rodinných osláv cez pikniky až po obyčajné popoludnie strávené s knihou a šálkou kávy.
Obsah receptu
Kým tradičná bábovka je význačná svojou bohatou a vláčnou textúrou, prídavkom broskýň koláč získava úplne nový rozmer. Broskyne dodávajú šťavnatú a sviežu chuť, ktorá perfektne kontrastuje s jemnosťou cesta. Výsledkom je bábovka s broskyňami, ktorá je rovnako vláčna, ako aj osviežujúca.
Na prípravu broskyňovej bábovky potrebujete základné suroviny na cesto ako múku, cukor, vajcia, mlieko a prášok do pečiva. K tomu pridáte čerstvé alebo konzervované broskyne, ktoré môžu byť nakrájané na plátky alebo kúsky. Pre dodanie osobitného korenistého dotyku môžete pridať vanilkový cukor alebo dokonca štipku škorice.
Jednou z veľkých výhod broskyňovej bábovky je jej flexibilita. Môžete experimentovať s rôznymi typmi ovocia, od malín a jahôd až po marhule alebo hrušky. Pre tých, ktorí majú radi korenisté chute, je možné pridať aj trošku rumu alebo mandľového likéru. Výsledkom je krásne zdobená broskyňová bábovka.
Nech už ste skúseným pekárom alebo úplným začiatočníkom, broskyňová bábovka je jedným z tých dezertov, ktoré nikdy nesklamú. Je to perfektná symbióza tradičného receptu a letnej osviežujúcej chuti, ktorá poteší každého.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na bábovku s broskyňami
- 3 – 4 veľké broskyne
- 250 g hladkej múky
- 150 g cukru
- 200 g zmäknutého masla
- 4 veľké vajcia
- 1 bal. prášku do pečiva (cca 10 g)
- 1 vanilkový cukor (cca 10 g)
- štipka soli
- 100 ml mlieka
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL strúhanej citrónovej kôry (voliteľné)
Postup prípravy bábovky s broskyňami
Príprava rúry
Rúru si predhrejeme na 180°C. Bábovkovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Broskyne ošúpeme, odstránime kôstku a nakrájame na menšie kúsky.
Šľahanie
V mise vyšľaháme maslo s cukrom do hladka, potom postupne pridávame vajcia a všetko dôkladne zašľaháme. Pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko a citrónovú šťavu.
Miešanie
V inej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli. Túto suchú zmes potom postupne pridávame k mokrej zmesi a všetko spolu dôkladne premiešavame. Na záver vmiešame kúsky broskýň a citrónovú kôru.
Pečenie
Cesto prelejeme do bábovkovej formy a pečieme v predhriatej rúre približne 45 minút. Bábovka bude upečená, keď špajdľa zapichnutá doprostred vyjde čistá. Po upečení necháme bábovku vo forme ešte 10 minút, potom ju opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
Videorecept na bábovku s broskyňami
Najčastejšie otázky o bábovke s broskyňami
Čo je broskyňová bábovka?
Broskyňová bábovka je variantom tradičnej bábovky, ktorá je obohatená o kúsky alebo plátky čerstvých alebo konzervovaných broskýň.
Aké suroviny potrebujem?
Na prípravu broskyňovej bábovky budete potrebovať múku, cukor, vajcia, mlieko, prášok do pečiva a samozrejme broskyne. Voliteľne môžete pridať vanilkový cukor alebo škoricu.
Môžem použiť iné ovocie?
Áno, bábovka je veľmi flexibilná, čo sa týka ovocia. Môžete použiť napríklad marhule, jahody, maliny alebo hrušky.
Ako dlho sa pečie broskyňová bábovka?
Doba pečenia môže byť rôzna v závislosti od veľkosti formy a vlastností vašej rúry, ale zvyčajne sa pohybuje okolo 45-60 minút pri teplote 180°C.
Môžem broskyňovú bábovku zamraziť?
Áno, bábovku môžete zmraziť. Odporúča sa ju pred zmrazením nakrájať na porcie a každú porciu zabalit do alobalu alebo vložit do vrecka na mrazenie.
Je broskyňová bábovka vhodná pre deti?
Broskyňová bábovka je skvelá voľba pre deti, hlavne ak použijete čerstvé alebo konzervované broskyne bez pridaného cukru. Samozrejme, vždy sa uistite, že žiadny z prítomných nemá alergiu na niektorú z ingrediencií.