Preskočiť na obsah

Bábovka s figovým džemom a mandľami

Ak hľadáte nový spôsob, ako ozvláštniť tradičné recepty, bábovka s figovým džemom a mandľami je dokonalou voľbou. Tento recept spája jemnú textúru klasickej bábovky s prekvapivou sladkosťou figového džemu a príjemnou chrumkavosťou mandlí. Je ideálna nielen na raňajky či popoludňajšie posedenie pri káve, ale aj ako sladká pochúťka pre návštevu. Každý kúsok tejto bábovky prinesie trochu nostalgie a zároveň nový, lahodný zážitok v každom súste.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 100 g masla (rozpusteného)
  • 3 vajcia
  • 150 ml mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva (cca 12 g)
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • 100 g mletých mandlí
  • 200 g figového džemu
  • 50 g nasekaných mandlí na posypanie (voliteľné)
  • Maslo a múka na vysypanie formy
  • Štipka soli

Postup

  1. Príprava formy: Predhrejte rúru na 180°C. Bábovkovú formu vymastite maslom a vysypte múkou, aby sa cesto neprilepilo.
  2. Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a štipku soli. V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej peny. Postupne pridajte rozpustené maslo a mlieko do vaječnej zmesi a dobre premiešajte. Do tejto zmesi postupne pridávajte sypkú múčnu zmes a mleté mandle. Jemne premiešavajte, kým nevznikne hladké cesto.
  3. Pridanie figového džemu: Polovicu cesta nalejte do pripravenej formy. Na cesto rovnomerne rozložte polovicu figového džemu. Ak je džem hustejší, môžete ho jemne zahriať, aby sa ľahšie nalieval. Potom nalejte zvyšné cesto a opäť vrstvu figového džemu, ktorý môžete opatrne premiešať vidličkou, aby sa džem mierne prepojil s cestom a vytvoril v bábovke mramorový efekt.
  4. Pečenie: Formu vložte do predhriatej rúry a pečte približne 45-50 minút. Skontrolujte bábovku špajdľou – ak vyjde čistá, bábovka je upečená. Po upečení nechajte bábovku trochu vychladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  5. Dokončenie: Pred podávaním môžete bábovku posypať nasekanými mandľami alebo práškovým cukrom.

Bábovka s figovým džemom a mandľami otázky a odpovede

Môžem použiť iný džem namiesto figového?

Áno, ak nemáte figový džem, môžete použiť iný hustý ovocný džem, napríklad marhuľový, slivkový alebo hruškový. Džem by mal byť dostatočne hustý, aby sa pri pečení nevsiakol do cesta.

Je možné použiť namiesto hladkej múky špaldovú múku?

Určite áno! Špaldová múka je vhodná náhrada. Bábovka bude o niečo hutnejšia, ale stále chutná a výživná. Môžete použiť aj pol na pol kombináciu hladkej a špaldovej múky.

Ak nemám mleté mandle, čím ich môžem nahradiť?

Mleté mandle môžete nahradiť mletými lieskovými orechmi alebo mandľovou múkou. Prípadne môžete použiť aj kokosovú múčku, ktorá dodá jemný kokosový nádych.

Ako dlho môžem bábovku skladovať?

Bábovku môžete skladovať pri izbovej teplote v uzavretej nádobe 2 až 3 dni. Ak ju chcete uchovať dlhšie, môžete ju zabaliť do potravinovej fólie a uložiť do chladničky, kde vydrží až týždeň.

Ako zabezpečiť, aby sa bábovka pri vyklápaní nerozpadla?

Dôležité je dobre vymastiť a vysypať múkou formu. Nechajte bábovku mierne vychladnúť vo forme (asi 10 minút), a potom ju opatrne vyklopte na mriežku. Tým minimalizujete riziko jej rozpadnutia.

Môžem použiť rastlinné maslo alebo olej namiesto klasického masla?

Áno, klasické maslo môžete nahradiť rastlinným maslom alebo olejom (napríklad slnečnicovým alebo kokosovým). Konzistencia a chuť budú mierne odlišné, ale bábovka bude stále vláčna a chutná.

Dá sa bábovka upiecť aj v inej forme, ak nemám bábovkovú?

Ak nemáte bábovkovú formu, môžete použiť formu na chlieb, tortovú formu alebo muffinové formičky. Dĺžka pečenia sa môže mierne líšiť v závislosti od formy, preto pravidelne kontrolujte bábovku špajdľou.

Ďalšie inšpirácie