Reklama
Hlavné jedlá

Baklažán plnený hovädzím mäsom – recept na tradičnú grécku pochúťku

Reklama

Tento tradičný grécky recept na baklažáne vás určite ohromí! Melitzanes papoutsakia je grécke jedlo, ktoré dostalo svoj názov podľa podobnosti svojho tvaru s topánkami. Chuť a ingrediencie použité na tento recept sú veľmi podobné obľúbenému gréckemu jedlu musaka.

Ingrediencie

  • 5 baklažánov
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 pohár červeného vína
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok alebo paradajkovej šťavy
  • 1 tyčinka škorice
  • 1 ČL oregano
  • 100 g strúhaného kefalotyri alebo akéhokoľvek tvrdého žltého syra
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne mleté ​​​​korenie
  • 2–3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Na bešamelovú omáčku 

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 900 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • štipka muškátového orieška
  • soľ

Na zemiakovú kašu 

  • 4 veľké zemiaky
  • 50 g mlieka
  • 1 lyžica masla
  • 2 žĺtky

Postup prípravy

  1. Každý baklažán prerežeme pozdĺžne na dva kusy a dužinu priečne narežeme. Takto nakrájané baklažány vložíme do cedníka, osolíme a necháme odležať cca 30 min.
  2. Následne ich umyjeme veľkým množstvom vody a necháme odležať na kuchynskej utierke. Predhrejeme si rúru na 200 °C. Baklažány osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Plech vystelieme papierom na pečenie a naukladáme naň baklažány šupkou nahor. Pečieme 40 min resp. pokiaľ nezmäknú.
  3. Medzitým si rozohrejeme panvicu na stredný plameň, pridáme olivový olej a osmažíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu doskolovita. Potom pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme. Pridáme mleté mäso, ktoré pomocou drevenej varešky rozdrvíme na menšie kúsky a dusíme. Mäso zalejeme červeným vínom a počkáme 1-2 minúty, kým sa odparí. Primiešame paradajky z konzervy, škoricu, štipku cukru, oregano a okoreníme. Privedieme do varu, stiahneme plameň a pod pokrievkou dusíme asi 30 minút, kým sa väčšina šťavy neodparí. Na záver pridáme 1-2 hrste strúhaného syra a nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.
  4. Reklama
  5. V hrnčeku si necháme roztopiť maslo, pridáme múku a pár sekúnd varíme. Potom za stáleho miešania pridávame mlieko, kým zmes nezhustne. Stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky, osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Odstavíme z plameňa a pridáme žĺtky. Stále miešame.
  6. Zemiaky uvaríme domäkka. Potom ich vložíme do kuchynského robota spolu s mliekom, maslom, žĺtkami, čiernym mletým korením a vymiešame do hladka.
  7. Baklažány navrstvíme na dno pekáča šupkou nadol. Odstránime časť dužiny, aby sme vytvorili miesto pre náplň. Posypeme baklažány trochou strúhaného syra a na každý kúsok pridáme mäsovú omáčku. Polejeme bešamelovou omáčkou alebo zemiakovou kašou a posypeme strúhaným syrom. Pečieme 180 °C 20 minút, kým pekne nezhnednú.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023
Reklama

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023

Jahodové maslo – recept na úžasnú pochúťku

Jahodové maslo je lahodný a jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvé jahody a vytvoriť si svoje vlastné ovocné maslo. Je to…

5 júna, 2023