Basque cheesecake je sladký dezert, ktorý pochádza zo Španielska. Má nepravidelný tvar, tmavohnedú kôru a krémovú vnútornú časť. Tento cheesecake sa pripravuje z jednoduchých ingrediencií, ako je krémový syr, cukor, vajcia a múka, a nerozlieva sa do formy, aby sa dosiahol charakteristický vzhľad. Je to obľúbený dezert pre svoju jednoduchosť, chuť a výrazný vzhľad.
Ingrediencie
- Maslo na vymastenie formy
- 5 vajec
- 3 žĺtky
- 900 g krémového syru
- 300 g kryštálového cukru
- 360 ml smotany na šľahanie
- 2 ČL vanilkového extraktu
- Štipka soli
- 3 PL múky
Postup
- Rúru si predhrejeme na 230°C. Formu vymažeme maslom a vystelieme 2 kusmi papiera na pečenie tak, aby prečnieval z formy aspoň 5 cm.
- V mise si vyšľaháme vajcia so žĺtkami. V druhej mise vyšľaháme krémový syr s cukrom do peny ( cca 2 minúty). Pridáme smotanu na šľahanie, vanilkový extrakt a soľ.
- Potom postupne zašľahávame vaječnú zmes. Nakoniec pridáme preosiatu múku a jemne premiešame, kým sa zmes nespojí.
- Pripravenú zmes vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme cca 50 minút, kým nie je pevný a stred sa jemne nechveje.
- Po dopečení vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.