Preskočiť na obsah

Vynikajúci biskupský chlebíček, jednoduchý recept

Vynikajúci biskupský chlebíček - jednoduchý recept

Biskupský chlebíček je jedným z najobľúbenejších tradičných vianočných koláčikov. Je vynikajúci a plný orieškov a sušeného ovocia. Na Slovensku sa pripravuje nielen na Vianoce ale aj na Veľkú noc.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na biskupské chlebíčky

  • 250 g polohrubej múky 
  • 100 g práškový cukor 
  • 1 bal vanilkový cukor 
  • ½ bal prášok do pečiva 
  • 4 vajcia 
  • 125 g masla 
  • 2 PL rum 
  • Štipka soli 
  • 50 g sušených hrozienok 
  • 50 g sušených brusníc 
  • 50 g vlašských orechov 
  • 50 g kandizovanej kôry 
  • 50 g sušených datlí 
  • Kôra z 1 pomaranča 

Postup prípravy biskupských chlebíčkov

  1. Najskôr si oddelíme bielka od žĺtkov. Žĺtka vymiešame s 50 g cukru dohladka, primiešame rum. Zvyšný cukor vyšľaháme s maslom do krémova.  
  2. Z bielkov a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh. V miske si zmiešame hrozienka, brusnice, nasekané vlašské orechy, kúsky kandizovanej citrónovej a pomarančovej kôry a nadrobno nakrájané sušené datle. Primiešame trochu múky a premiešame.  
  3. Do žĺtkovej zmesi primiešame maslovú zmes, múku s kypriacim práškom, vanilkový cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru a zmes orieškov a sušeného ovocia. Poriadne premiešame a nakoniec jemne vmiešame sneh z bielkov.  
  4. Do vymastenej a múkou vysypanej formy nalejeme rovnomerne cesto Rúru si predhrejeme na 180°C a pečieme asi 45 minút.  
  5. Po dopečení necháme vychladnúť a potom vyklopíme na mriežku. Vrch posypeme práškovým cukrom. 
REKLAMA
8x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *