Preskočiť na obsah

Black puding je osobitný regionálny typ krvavej klobásy pochádzajúci zo Spojeného kráľovstva a Írska. Vyrába sa z bravčovej alebo hovädzej krvi, s bravčovým tukom alebo hovädzím lojom a z obilnín, zvyčajne ovsených vločiek, ovsených krúp alebo jačmenných krúp.

Ingrediencie

  • 2 litre čerstvej prasacej krvi 
  • 500 g na kocky nakrájaného chrbtového tuku 
  • 250 g cibule  
  • 2 vrchovaté PL ovsených vločiek, namočené cez noc vo vode 
  • 1 vrchovatá ČL bieleho korenia 
  • 1 vrchovatá ČL soli 
  • ½ ČL koriandra 
  • ½ ČL muškátového oriešku 
  • 500 g smotany na šľahanie alebo britský double cream 
  • Črievka na plnenie 

Postup

  1. Prasaciu krv prelejeme cez jemné sitko do veľkej nádoby, aby sme odstránili prípadné zrazeniny. Do krvi pridáme vypotený chrbtový tuk a opraženú cibuľku. Dobre premiešame. 
  2. Potom primiešame ovsené vločky, biele korenie, soľ, muškátový oriešok, koriander a smotanu. Keď sú ingrediencie dôkladne premiešané, je čas na plnenie črievok. 
  3. Na jednom konci puzdra uviažeme uzol – ponecháme dlhú šnúrku ako „chvost“. Druhý koniec prevlečieme cez trysku lievika. Pomocou naberačky nalejeme zmes do lievika. Pracujeme nad plechom napečenie, aby sme zachytili zmes, ktorá nám vytečie z črievka. Črievko nesmie byť úplne plné, na vrchu musíme nechať aspoň 5 – 7 cm prázdne. Ak sa upchá lievik, použijeme špajdľu. Druhý koniec zaviažeme pomocou šnúrky. Takto naplníme črievka, kým neminieme celú zmes. Do väčšieho hrnca dáme 2/3 neosolenej vody a privedieme ju do varu. Potom znížime teplotu na minimum a vložíme pudingy v črievkach.  
  4. Počas varenia občas prepichneme črievka ihlou. Ak vytečie hnedá tekutina, Black pudding je hotový ( cca 20 minút). Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame. 
Ďalšie inšpirácie