Black puding je osobitný regionálny typ krvavej klobásy pochádzajúci zo Spojeného kráľovstva a Írska. Vyrába sa z bravčovej alebo hovädzej krvi, s bravčovým tukom alebo hovädzím lojom a z obilnín, zvyčajne ovsených vločiek, ovsených krúp alebo jačmenných krúp.
Ingrediencie
- 2 litre čerstvej prasacej krvi
- 500 g na kocky nakrájaného chrbtového tuku
- 250 g cibule
- 2 vrchovaté PL ovsených vločiek, namočené cez noc vo vode
- 1 vrchovatá ČL bieleho korenia
- 1 vrchovatá ČL soli
- ½ ČL koriandra
- ½ ČL muškátového oriešku
- 500 g smotany na šľahanie alebo britský double cream
- Črievka na plnenie
Postup
- Prasaciu krv prelejeme cez jemné sitko do veľkej nádoby, aby sme odstránili prípadné zrazeniny. Do krvi pridáme vypotený chrbtový tuk a opraženú cibuľku. Dobre premiešame.
- Potom primiešame ovsené vločky, biele korenie, soľ, muškátový oriešok, koriander a smotanu. Keď sú ingrediencie dôkladne premiešané, je čas na plnenie črievok.
- Na jednom konci puzdra uviažeme uzol – ponecháme dlhú šnúrku ako „chvost“. Druhý koniec prevlečieme cez trysku lievika. Pomocou naberačky nalejeme zmes do lievika. Pracujeme nad plechom napečenie, aby sme zachytili zmes, ktorá nám vytečie z črievka. Črievko nesmie byť úplne plné, na vrchu musíme nechať aspoň 5 – 7 cm prázdne. Ak sa upchá lievik, použijeme špajdľu. Druhý koniec zaviažeme pomocou šnúrky. Takto naplníme črievka, kým neminieme celú zmes. Do väčšieho hrnca dáme 2/3 neosolenej vody a privedieme ju do varu. Potom znížime teplotu na minimum a vložíme pudingy v črievkach.
- Počas varenia občas prepichneme črievka ihlou. Ak vytečie hnedá tekutina, Black pudding je hotový ( cca 20 minút). Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame.