Vyskúšajte tento chutný recept a vychutnajte si jemnú bravčovú panenku s dubákovou omáčkou, ktorá sa vám bude rozplývať na jazyku. Tento recept je veľmi jednoduchý a zaberie vám približne 45 minút.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na bravčovú panenku s dubákovou omáčkou
- 500 g bravčová panenka
- 650 g zemiaky
- Čerstvé dubáky ( aspoň 400 g)
- 1 cibuľa
- 50 ml hovädzí alebo hubový vývar prípadne biele víno
- 200 ml smotana na šľahanie
- Olej
- Maslo
- Soľ
- Čierne korenie mleté
- Muškátový oriešok
Postup prípravy bravčovej panenky s dubákovou omáčkou
- Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky si umyjeme, nakrájame na kolieska alebo na mesiačiky a poukladme na plech. Pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a pečieme 35 – 40 minút alebo dozlatista pokiaľ nebudú zemiaky mäkké a zvrchu mierne chrumkavé.
- Bravčovú panenku si očistíme, osolíme a okoreníme. Na panvici si rozohrejeme 2 PL masla s olejom, pridáme panenku a opekáme ju asi 15 – 20 minút. Počas opekania ju pravidelne otáčame, aby bola opečená z každej strany. Potom panenku vložíme na alobal, na vrch dáme 1 PL masla a poriadne ju zabalíme do alobalu. Necháme ju na teplom mieste asi 15 minút.
- Vo väčšej panvici si rozohrejeme maslo a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujeme do sklovita, potom pridáme očistené a na menšie kúsky nakrájané dubáky, okoreníme a restujeme, kým sa úplne nevyparí tekutina ( asi 10 minút). Podlejeme vývarom ( prípadne vínom) a dusíme ďalších 8 – 10 minút. Nakoniec pridáme smotanu a chvíľku redukujeme. Osolíme a podľa chuti dokoreníme.