Bread & Butter Pudding je tradičný britský chlebový puding. Plátky namazaného chleba posypané hrozienkami sa navrstvia do zapekacej misy, zalejú sa vaječnou pudingovou zmesou ochutenou muškátovým orieškom, vanilkou alebo iným korením a potom sa upečú.
Ingrediencie
- 25 g masla plus extra na vymastenie
- 8 hrubých krajcov bieleho chleba
- 50 g sušených hrozienok
- 2 ČL mletej škorice
- 350 ml plnotučného mlieka
- 50 ml smotany na šľahanie
- 2 vajcia
- 25g kryštálového cukru
- muškátový oriešok
Postup
- Zapekaciu misu si vymastíme maslom. Každý krajec chleba potrieme z jednej strany maslom a potom nakrájame na kocky. Na dno misy položíme vrstvu chleba natretou stranou nahor a pridáme vrstvu hrozienok. Posypeme trochou škorice, potom zopakujeme vrstvy chleba a hrozienok, posypeme škoricou, kým nespotrebujeme všetok chlieb. Dokončíme vrstvou chleba a potom odložíme.
- Mlieko a smotanu zohrejeme v hrnci na miernom ohni až kým nezačnú okraje bublať. Nesmieme nechať zovrieť. Vajcia rozbijeme do misky, pridáme tri štvrtiny cukru a zľahka vyšľaháme do peny. Pridáme teplé mlieko so smotanou, dobre premiešame a precedíme do misky. Pripravené vrstvy chleba polejeme mliečnou zmesou, posypeme muškátovým orieškom, zvyšným cukrom a necháme 30 minút odstáť.
- Rúru si predhrejeme na 180°C a pečieme 30–40 minút, alebo kým puding nestuhne a vrch nie je zlatohnedý.