Preskočiť na obsah

Najlepší broskyňový kompót, recept na zavárané broskyne

    Najlepší broskyňový kompót, recept na zavárané broskyne

    Broskyňový kompót predstavuje konzervované broskyne, ktoré sa pripravujú v sladenej vode a potom sterilizujú, aby sa predĺžila ich trvanlivosť. Ide o skvelý spôsob, ako si vychutnať chuť letných broskýň aj počas iných ročných období.

    Tento kompót má svoje korene v európskej kuchyni a je populárny po celom svete. V minulosti, keď neexistovali chladničky, bol kompót spôsobom, ako konzervovať ovocie a užívať si jeho chuť počas celého roka.

    Pri príprave kompótu je dôležité zvoliť kvalitné, zrelé, ale ešte stále pevné broskyne. Po očistení a odstránení jadierok sa broskyne vložia do sterilizovaných sklenených pohárov, naleje sa uvarená sladká zmes a následne sa poháre hermeticky uzatvoria a sterilizujú.

    Či už máte v úmysle pripraviť broskyňový kompót pre rodinnú hostinu alebo ho chcete skladovať pre chladnejšie obdobie, táto tradičná delikatesa je lahodným doplnkom k vášmu jedálničku.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na broskyňový kompót

    • 1 kg zrelých, ale pevných broskýň
    • 1 l vody
    • 500 g cukru
    • 1 citrón
    • 1 vanilkový lusk (nepovinné, ale dodáva nádhernú arómu)
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy broskyňového kompótu

    Krájanie a plnenie

    Broskyne môžete nakrájať na polovice alebo štvrtiny, a odstráňte kôstky. Naplňte nimi pripravené sterilizované poháre.

    Varenie

    V hrnci zmiešajte vodu s cukrom, pridajte citrónovú šťavu a vložte aj vyškrabaný vanilkový lusk (spolu s tyčinkou) ak ho používate. Túto zmes priveďte k varu a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí, čím vytvoríte cukrový sirup.

    Zalievanie broskýň

    Keď je sirup hotový, ešte horúcim zalejte broskyne v pohári a nechajte chvíľku odležať.

    Chladnutie a skladovanie

    Poháre uzavrite sterilizovanými viečkami, otočte hore dnom a nechajte postupne vychladnúť. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na broskyňový kompót

    Najčastejšie otázky o broskyňovom kompóte

    Čo je broskyňový kompót?

    Broskyňový kompót je tradičná metóda konzervovania broskýň, pri ktorej sa ovocie zaleje v cukrovom sirupe a potom sa uskladňuje vo vzduchotesných pohároch.

    Aké broskyne sú najvhodnejšie pre kompót?

    Pre kompót sú ideálne zrelé, ale stále pevné broskyne. Môžete použiť rôzne odrody, ale najlepšie sú tie, ktoré majú sladkú a šťavnatú chuť.

    Ako dlho môžem skladovať broskyňový kompót?

    Ak je kompót správne pripravený a hermeticky uzavretý, môže byť skladovaný v tmavom a chladnom mieste až 12 mesiacov.

    Môžem použiť menej cukru pri príprave kompótu?

    Áno, môžete upraviť množstvo cukru podľa svojich preferencií. Menej cukru môže zmeniť chuť a trvanlivosť kompótu, preto je dôležité skladovať ho na chladnom mieste a spotrebovať v krátkom čase.

    Je možné pripraviť broskyňový kompót bez cukru?

    Áno, broskyne môžete konzervovať aj bez pridania cukru, ale trvanlivosť takého kompótu bude obmedzená. V takom prípade odporúčame kompót skladovať v chladničke a spotrebovať do niekoľkých týždňov.

    Môžem do kompótu pridať ďalšie prísady?

    Samozrejme! Do broskyňového kompótu môžete pridať napríklad klinčeky, škoricu alebo vanilku, aby ste vytvorili zaujímavé chuťové kombinácie.

    Ako môžem podávať broskyňový kompót?

    Broskyňový kompót je skvelý samostatne alebo ako príloha k dezertom, jogurtu či zmrzline. Môžete ho tiež použiť ako základ pre ovocné šaláty alebo smoothie.

    Môže broskyňový kompót fermentovať?

    Ak bol kompót správne pripravený a uzavretý, nemal by fermentovať. Ak si všimnete zvláštnu chuť, penu alebo bubliny vo vnútri, mohlo dôjsť k fermentácii a odporúčame taký kompót nekonzumovať.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie