Brusnicový džem je jedným z tých gurmánskych potešení, ktoré dokážu premostiť medzi príjemným a zdravým. Vyrába sa z brusníc, malých, ale výrazne chutných plodov známych svojimi antioxidantnými vlastnosťami. Vďaka svojej bohatej, kyslej a mierne sladkej chuti, brusnicový džem sa stáva čoraz populárnejším spoločníkom nielen vianočných stolov, ale aj každodenného stravovania.
Obsah receptu
V základnej verzii sa brusnicový džem skladá z čerstvých alebo mrazených brusníc, cukru a vody. Niekedy sa do neho pridávajú aj koreniny ako škorica, klinčeky alebo dokonca portské víno pre extra vrstvu chuti. Zmes sa potom varí, až kým nenadobudne želatinovú konzistenciu a výrazný ovocný aroma.
Brusnicový džem je všestranný v kulinárskom svete. Ideálne sa hodí na toast, croissanty alebo ako náplň do koláčov a muffinov. Je skvelým doplnkom k mäsovým pokrmom, najmä k vianočným špecialitám ako je napríklad pečená hus alebo kachna. Výborný je aj ako príloha k syrom alebo jednoducho zmiešaný s jogurtom či tvarohom.
Okrem svojho lahodného vkusu, brusnicový džem prináša aj zdravotné výhody. Brusnice sú známe svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, a často sa odporúčajú pri problémoch s močovými cestami. Navyše, vysoký obsah antioxidantov v brusniciach podporuje celkové zdravie a môže pomôcť pri prevencii niektorých chronických chorôb.
Kým obchodné verzie brusnicového džemu sú pohodlné a rýchle, domáce variácie vám umožňujú kontrolovať množstvo cukru a pridať vlastnú kreatívnu zmes korenín a ovocia. Je to jednoduchý spôsob, ako si vychutnať autentickú chuť brusníc podľa vlastných predstáv.
Celkovo, brusnicový džem je nielen skvelým spôsobom, ako si pochutiť na zimnej sezóne, ale je aj zdravou a chutnou prílohou, ktorá obohatí váš jedálniček počas celého roka.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na brusnicový džem
- 1 kg čerstvých alebo mrazených brusníc
- 700 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 veľkého citróna
- 200 ml vody
Postup prípravy brusnicového džemu
Príprava brusníc
Ak používate čerstvé brusnice, opláchnite ich a odstráňte všetky nečistoty a poškodené plody. Ak používate mrazené brusnice, nechajte ich rozmraziť pri izbovej teplote.
Varenie
Do hrnca vložte brusnice, cukor, citrónovú šťavu a vodu. Nechajte stáť približne 15 minút, aby sa cukor začal rozpúšťať v šťave z brusníc. Potom začnite variť na strednom ohni.
Miešanie
Varíme za stáleho miešania, aby sa džem nepripálil. Keď brusnice začnú praskať a uvoľňovať svoju šťavu, znížte oheň a varte ešte ďalších 20-30 minút, alebo kým džem nezačne hustnúť.
Plnenie pohárov
Horúci džem ihneď plníme do predtým sterilizovaných sklenených pohárov. Poháre uzavrieme a obrátime hore dnom. Po úplnom vychladnutí ich obrátime správnym smerom a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Videorecept na brusnicový džem
Najčastejšie otázky o brusnicovom džeme
Čo je brusnicový džem?
Brusnicový džem je konzervovaná delikatesa, ktorá vzniká kombináciou brusníc, cukru a často aj ďalších prísad ako citrónovej šťavy alebo korenín.
Prečo je brusnicový džem zdravý?
Brusnice sú známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami, ktoré môžu podporovať celkové zdravie. V džeme sa tieto vlastnosti zachovávajú, aj keď je dobré pamätať na to, že džem obsahuje aj cukor.
S čím môžem kombinovať brusnicový džem?
Tento džem je vynikajúci na toast, v pečivách, ako doplnok k mäsu, alebo dokonca zmiešaný v jogurte či tvarohu.
Môžem použiť brusnicový džem v kulinárskych receptoch?
Určite, brusnicový džem je skvelá prísada v rôznych receptoch, od sladkých po slané. Je výborný na plnenie koláčov, ale aj ako omáčka ku grilovanému mäsu.
Je možné pripraviť brusnicový džem bez cukru?
Áno, existujú recepty, ktoré využívajú alternatívy ako stevia, med alebo javorový sirup. Tieto zmeny však môžu ovplyvniť konzistenciu a trvanlivosť džemu.
Ako dlho sa dá brusnicový džem skladovať?
V chladničke by mal byť džem spotrebovaný do 3-4 týždňov po otvorení. V sterilizovanom pohári a na chladnom, tmavom mieste by mal vydržať aj niekoľko mesiacov.
Je možné brusnicový džem zamraziť?
Áno, brusnicový džem môžete zamraziť v hermeticky uzavretých nádobách. Jeho chuť a konzistencia by mali zostáť pomerne nezmenené.
Ako viem, že je môj džem zkazený?
Ak džem začne plesnivieť, meniť farbu alebo pach, je lepšie ho vyhodiť.
Môžem použiť mrazené brusnice na prípravu džemu?
Áno, mrazené brusnice sú vhodnou alternatívou k čerstvým a nemali by výrazne ovplyvniť výsledný produkt.
Aké korenie sa hodí do brusnicového džemu?
Klasické koreniny sú škorica, klinčeky alebo muškátový orech, ale môžete experimentovať podľa vlastného vkusu.