Preskočiť na obsah

Brusnicový džem, originálny recept

Brusnicový džem, originálny recept

Brusnicový džem je jedným z tých gurmánskych potešení, ktoré dokážu premostiť medzi príjemným a zdravým. Vyrába sa z brusníc, malých, ale výrazne chutných plodov známych svojimi antioxidantnými vlastnosťami. Vďaka svojej bohatej, kyslej a mierne sladkej chuti, brusnicový džem sa stáva čoraz populárnejším spoločníkom nielen vianočných stolov, ale aj každodenného stravovania.

V základnej verzii sa brusnicový džem skladá z čerstvých alebo mrazených brusníc, cukru a vody. Niekedy sa do neho pridávajú aj koreniny ako škorica, klinčeky alebo dokonca portské víno pre extra vrstvu chuti. Zmes sa potom varí, až kým nenadobudne želatinovú konzistenciu a výrazný ovocný aroma.

Brusnicový džem je všestranný v kulinárskom svete. Ideálne sa hodí na toast, croissanty alebo ako náplň do koláčov a muffinov. Je skvelým doplnkom k mäsovým pokrmom, najmä k vianočným špecialitám ako je napríklad pečená hus alebo kachna. Výborný je aj ako príloha k syrom alebo jednoducho zmiešaný s jogurtom či tvarohom.

Okrem svojho lahodného vkusu, brusnicový džem prináša aj zdravotné výhody. Brusnice sú známe svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami, a často sa odporúčajú pri problémoch s močovými cestami. Navyše, vysoký obsah antioxidantov v brusniciach podporuje celkové zdravie a môže pomôcť pri prevencii niektorých chronických chorôb.

Kým obchodné verzie brusnicového džemu sú pohodlné a rýchle, domáce variácie vám umožňujú kontrolovať množstvo cukru a pridať vlastnú kreatívnu zmes korenín a ovocia. Je to jednoduchý spôsob, ako si vychutnať autentickú chuť brusníc podľa vlastných predstáv.

Celkovo, brusnicový džem je nielen skvelým spôsobom, ako si pochutiť na zimnej sezóne, ale je aj zdravou a chutnou prílohou, ktorá obohatí váš jedálniček počas celého roka.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na brusnicový džem

Postup prípravy brusnicového džemu

Príprava brusníc

Ak používate čerstvé brusnice, opláchnite ich a odstráňte všetky nečistoty a poškodené plody. Ak používate mrazené brusnice, nechajte ich rozmraziť pri izbovej teplote.

Varenie

Do hrnca vložte brusnice, cukor, citrónovú šťavu a vodu. Nechajte stáť približne 15 minút, aby sa cukor začal rozpúšťať v šťave z brusníc. Potom začnite variť na strednom ohni.

Miešanie

Varíme za stáleho miešania, aby sa džem nepripálil. Keď brusnice začnú praskať a uvoľňovať svoju šťavu, znížte oheň a varte ešte ďalších 20-30 minút, alebo kým džem nezačne hustnúť.

Plnenie pohárov

Horúci džem ihneď plníme do predtým sterilizovaných sklenených pohárov. Poháre uzavrieme a obrátime hore dnom. Po úplnom vychladnutí ich obrátime správnym smerom a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na brusnicový džem

Najčastejšie otázky o brusnicovom džeme

Čo je brusnicový džem?

Brusnicový džem je konzervovaná delikatesa, ktorá vzniká kombináciou brusníc, cukru a často aj ďalších prísad ako citrónovej šťavy alebo korenín.

Prečo je brusnicový džem zdravý?

Brusnice sú známe svojimi antioxidačnými vlastnosťami, ktoré môžu podporovať celkové zdravie. V džeme sa tieto vlastnosti zachovávajú, aj keď je dobré pamätať na to, že džem obsahuje aj cukor.

S čím môžem kombinovať brusnicový džem?

Tento džem je vynikajúci na toast, v pečivách, ako doplnok k mäsu, alebo dokonca zmiešaný v jogurte či tvarohu.

Môžem použiť brusnicový džem v kulinárskych receptoch?

Určite, brusnicový džem je skvelá prísada v rôznych receptoch, od sladkých po slané. Je výborný na plnenie koláčov, ale aj ako omáčka ku grilovanému mäsu.

Je možné pripraviť brusnicový džem bez cukru?

Áno, existujú recepty, ktoré využívajú alternatívy ako stevia, med alebo javorový sirup. Tieto zmeny však môžu ovplyvniť konzistenciu a trvanlivosť džemu.

Ako dlho sa dá brusnicový džem skladovať?

V chladničke by mal byť džem spotrebovaný do 3-4 týždňov po otvorení. V sterilizovanom pohári a na chladnom, tmavom mieste by mal vydržať aj niekoľko mesiacov.

Je možné brusnicový džem zamraziť?

Áno, brusnicový džem môžete zamraziť v hermeticky uzavretých nádobách. Jeho chuť a konzistencia by mali zostáť pomerne nezmenené.

Ako viem, že je môj džem zkazený?

Ak džem začne plesnivieť, meniť farbu alebo pach, je lepšie ho vyhodiť.

Môžem použiť mrazené brusnice na prípravu džemu?

Áno, mrazené brusnice sú vhodnou alternatívou k čerstvým a nemali by výrazne ovplyvniť výsledný produkt.

Aké korenie sa hodí do brusnicového džemu?

Klasické koreniny sú škorica, klinčeky alebo muškátový orech, ale môžete experimentovať podľa vlastného vkusu.

REKLAMA
20x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *