Preskočiť na obsah

Babičkine bryndzové pirohy

    Babičkine bryndzové pirohy - najlepší recept

    Bryndzové pirohy sú popri bryndzových haluškách veľmi obľúbeným jedlom na Slovensku. Tradičná slovenská kuchyňa ponúka naozaj bohatý výber jedál a bryndzové pirohy paria k jedným z nich. Toto lahodné a zdravé jedlo je pýchou slovenských pastierov a tiež súčasťou národného dedičstva.

    Ingrediencie

    Na cesto 

    • 500g polohrubej múky 
    • 1 vajce 
    • Soľ 
    • Vlažná voda 

    Plnka

    • 3 väčšie zemiaky 
    • bryndza 
    • slanina 
    • jarná cibuľka 
    • 3 PL masla 
    • soľ 
    • mleté čierne korenie 

    Postup

    1. Zemiaky si nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Z múky, vajíčka, soli a vody vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme a vykrojíme kolieska podľa toho, aké veľké pirohy chceme mať.  
    2. Zlejeme vodu z uvarených zemiakov, pridáme trochu masla a vymiešame s bryndzou. Dochutíme podľa potreby soľou a korením.  
    3. Do stredu každého kolieska dáme kávovou lyžičkou zmes a urobíme piroh. Ak nepoužívame formu na pirohy, tak preložíme cesto na polovicu a kraje popritláčame opačnou stranou lyžice, aby sme vytvorili tvar pirohov.  
    4. Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a vložíme pirohy. Keď vyplávajú na vrch, varíme ešte aspoň 5 minút.  
    5. V panvici opražíme prerastenú slaninu, aby vznikol aj tuk. Môžeme pridať aj cibuľku. Pirohy servírujeme preliate tukom so slaninou a opraženou cibuľkou.  
    6. Pirohy môžeme spraviť aj na sladko, naplniť ich napríklad lekvárom a posypať makom alebo cukrom.  
    Ďalšie inšpirácie