Bryndzové pirohy sú popri bryndzových haluškách veľmi obľúbeným jedlom na Slovensku. Tradičná slovenská kuchyňa ponúka naozaj bohatý výber jedál a bryndzové pirohy paria k jedným z nich. Toto lahodné a zdravé jedlo je pýchou slovenských pastierov a tiež súčasťou národného dedičstva.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na bryndzové pirohy
Na cesto
- 500g polohrubej múky
- 1 vajce
- Soľ
- Vlažná voda
Plnka
- 3 väčšie zemiaky
- bryndza
- slanina
- jarná cibuľka
- 3 PL masla
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy bryndzových pirohov
- Zemiaky si nakrájame na kocky a uvaríme do mäkka. Z múky, vajíčka, soli a vody vypracujeme hladké cesto. Vyvaľkáme a vykrojíme kolieska podľa toho, aké veľké pirohy chceme mať.
- Zlejeme vodu z uvarených zemiakov, pridáme trochu masla a vymiešame s bryndzou. Dochutíme podľa potreby soľou a korením.
- Do stredu každého kolieska dáme kávovou lyžičkou zmes a urobíme piroh. Ak nepoužívame formu na pirohy, tak preložíme cesto na polovicu a kraje popritláčame opačnou stranou lyžice, aby sme vytvorili tvar pirohov.
- Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a vložíme pirohy. Keď vyplávajú na vrch, varíme ešte aspoň 5 minút.
- V panvici opražíme prerastenú slaninu, aby vznikol aj tuk. Môžeme pridať aj cibuľku. Pirohy servírujeme preliate tukom so slaninou a opraženou cibuľkou.
- Pirohy môžeme spraviť aj na sladko, naplniť ich napríklad lekvárom a posypať makom alebo cukrom.
Pingback: Nadýchaná a zdravá bryndzová nátierka, najlepší recept 2023 | Svetové recepty