Reklama
Dezerty

Bûche de Noël – originálny recept na vianočné poleno

Reklama

Tento originálny francúzsky recept na čokoládový dezert Bûche de Noël predstavuje ľahký vanilkový koláč zvinutý do valca, ktorý pripomína strom. Práve kvôli tomu ho u nás poznáme ako vianočné poleno.

Ingrediencie

  • 150 g hladkej múky
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 4 vajcia
  • Štipka soli

Krém

  • 7 bielkov
  • 260 g kryštálového cukru
  • 170 g čokolády
  • 1/2 ČL kávy
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu
  • 340 g masla
  • Práškový cukor

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie, ktorý jemne vymažeme maslom.
  2. V mise vyšľaháme vajcia do peny (asi 5 minút), pridáme cukor, vanilkový extrakt a soľ a šľaháme ďalšie 2 minúty. Opatrne vmiešame múku po 2 až 3 polievkových lyžiciach. Keď je všetka múka zapracovaná ďalej nešľaháme, aby nebol koláč príliš tuhý.
  3. Cesto nalejeme na pripravený plech a jemne ho uhladíme. Pečieme asi 10 minút. Po dopečený vyklopíme korpus na čistú suchú utierku a stiahneme papier na pečenie. Potom ho v utierke zrolujeme na roládu a necháme úplne vychladnúť.
  4. Reklama
  5. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu. V mise si vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Do hrnca dáme trochu vody a cukor a necháme variť, kým sa nezredukuje na hustý sirup. Znova začneme šľahať bielky na vysokej rýchlosti a za stáleho šľahania prilievame horúci cukrový sirup. Potom pridáme rozpustenú čokoládu, kávu, vanilkový extrakt a šľaháme, kým zmes nevychladne (asi 5 minút). Nakoniec zašľaháme zmäknuté maslo postupne po polievkových lyžiciach a šľaháme na vysokej rýchlosti. Ak je krém príliš tekutý, dáme ho do chladničky stuhnúť.
  6. Korpus rozvinieme a rovnomerne naň nanesieme asi ¾ maslového krému, pričom okolo okrajov necháme asi 2 cm voľné. Jemne ho zrolujeme späť do polena, odrežeme hrubé konce a asi ¼ polena odrežeme došikma a prilepíme ho maslovým krémom dostredu, aby pripomínal vyčnievajúci konár.
  7. Zvyšným krémom potrieme celé poleno a vidličkou spravíme ryhy, aby pripomínali kôru stromu.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Špenátovo jahodový šalát – skvelý letný recept

Špenátovo-jahodový šalát je lahodná kombinácia čerstvého špenátu a sladkých jahôd, ktorá vytvára chutný a osviežujúci pokrm. Tento šalát je obľúbený…

1 júna, 2023

Dokonalé pečené rebierka – recept na grilované rebrá s BBQ omáčkou

Grilované rebrá s BBQ omáčkou sú populárnym jedlom počas letných grilovačiek a rodinných stretnutí. Toto jedlo je známe svojou bohatou…

31 mája, 2023

Grilovaná kukurica s medom limetkou – fantastický recept

Grilovaná kukurica s medom a limetkou je fantastickým receptom, ktorý prináša do jedla skvelú kombináciu sladkosti, kyslosti a korenistosti. Táto…

31 mája, 2023
Reklama

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023