18x hodnotené

Tento originálny francúzsky recept na čokoládový dezert Bûche de Noël predstavuje ľahký vanilkový koláč zvinutý do valca, ktorý pripomína strom. Práve kvôli tomu ho u nás poznáme ako vianočné poleno.

Ingrediencie

Krém

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C a plech si vystelieme papierom na pečenie, ktorý jemne vymažeme maslom. 
  2. V mise vyšľaháme vajcia do peny (asi 5 minút), pridáme cukor, vanilkový extrakt a soľ a šľaháme ďalšie 2 minúty. Opatrne vmiešame múku po 2 až 3 polievkových lyžiciach. Keď je všetka múka zapracovaná ďalej nešľaháme, aby nebol koláč príliš tuhý.  
  3. Cesto nalejeme na pripravený plech a jemne ho uhladíme. Pečieme asi 10 minút. Po dopečený vyklopíme korpus na čistú suchú utierku a stiahneme papier na pečenie. Potom ho v utierke zrolujeme na roládu a necháme úplne vychladnúť. 
  4. Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu. V mise si vyšľaháme bielka na tuhý sneh. Do hrnca dáme trochu vody a cukor a necháme variť, kým sa nezredukuje na hustý sirup. Znova začneme šľahať bielky na vysokej rýchlosti a za stáleho šľahania prilievame horúci cukrový sirup. Potom pridáme rozpustenú čokoládu, kávu, vanilkový extrakt a šľaháme, kým zmes nevychladne (asi 5 minút). Nakoniec zašľaháme zmäknuté maslo postupne po polievkových lyžiciach a šľaháme na vysokej rýchlosti. Ak je krém príliš tekutý, dáme ho do chladničky stuhnúť.  
  5. Korpus rozvinieme a rovnomerne naň nanesieme asi ¾ maslového krému, pričom okolo okrajov necháme asi 2 cm voľné. Jemne ho zrolujeme späť do polena, odrežeme hrubé konce a asi ¼ polena odrežeme došikma a prilepíme ho maslovým krémom dostredu, aby pripomínal vyčnievajúci konár.  
  6. Zvyšným krémom potrieme celé poleno a vidličkou spravíme ryhy, aby pripomínali kôru stromu.