Výborné mexické jedlo, ktoré sa do súčasnej podoby formovalo v kalifornskej kuchyni. Burritos sa pripravuje z múčnej tortily a rôznych prísad, ktoré môžu byť aj pikantné. Najčastejšou náplňou Burrita je hovädzie, kuracie alebo bravčové mäso. Môže tiež podľa chuti obsahovať ryžu, varenú fazuľu, zeleninu, syr a koreniny.
Ingrediencie
- 1 čajová lyžička sušenej cibule
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1 čajová lyžička soli
- 2 čajové lyžičky drvenej rasce
- 2 čajové lyžičky papriky
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- ¼ čajovej lyžičky kajenského korenia
- 1/2 polievkovej lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ cibule
- 500 gramov mletého hovädzieho mäsa
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 3 lyžice vody
- 6 až 8 veľkých tortíl
- 380 gramov ryže
- 350 gramov ľadového šalátu
- 1x konzerva kukurice
- 1x konzerva čiernej fazule
- 3x paradajky
- 1/2 červenej cibule
- Čerstvý koriander
- 150 gramov strúhaného syra podľa výberu
Postup
- Na panvici rozohrejeme olej na vysokej teplote, pridáme cesnak a cibuľu a opečieme dosklovita.
- Pridáme mleté hovädzie mäso a za stáleho miešania ho opekáme pokiaľ nezhnedne.
- Pridáme sušenú cibuľu, sušené oregano, soľ, drvenú rascu, papriku, čierne a kajenské korenie a restujeme 1 minútu.
- Potom pridáme paradajkový pretlak a vodu a varíme 3 minúty pokiaľ sa väčšina vody nevyparí.
- Mäso nesmie byť vysušené, musí zostať šťavnaté.
- Necháme 10 minút vychladnúť.
- Uvaríme ryžu v osolenej vode domäkka.
- Pred servírovaním zohrejeme tortillu na panvici z oboch strán.
- Tesne po stred umiestnime ryžu, na ryžu dáme mäsovú zmes, ľadový šalát, kukuricu, čiernu fazuľu, paradajky pokrájané na kocky a posypeme koriandrom, nadrobno nakrájanou cibuľou a syrom.
- Zložíme spodnú stranu, aby nám nevypadla náplň, potom oba boky a nakoniec zrolujeme vrch.
- Podávame s kyslou smotanou, jogurtom alebo guacamole na namáčanie.