Medvedí cesnak (Allium ursinum) je rastlina z čeľade cibulovitých, ktorá sa vyskytuje v Európe a Ázii. Rastie najmä v lesných oblastiach, na vlhkých miestach. Má výraznú vôňu a chuť po cesnaku a preto sa často používa ako ingrediencia v kuchyni.
Medvedí cesnak sa v kuchyni využíva najmä ako bylinka, ktorá pridáva špecifickú chuť a vôňu do jedál. Jeho listy sú bohaté na vitamíny a minerály, čo z neho robí zdravú potravinu. V tradičnej slovenskej kuchyni sa z medvedieho cesnaku pripravujú napríklad polievky, omáčky alebo kysnuté cesto. Medvedí cesnak sa využíva aj na prípravu rôznych druhov syrov, salátov či klobás. Okrem toho sa používa aj ako liečivá rastlina, ktorá má priaznivý vplyv na trávenie a krvný obeh, pomáha pri liečbe infekcií a pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na medvedí cesnak
- 20 g nasekaných listov medvedieho cesnaku
- 250 ml vody
- Med
- Citrón
Postup prípravy medvedieho cesnaku
- Do hrnčeka dáme nasekané listy medvedieho cesnaku a zalejeme vriacou vodou.
- Necháme lúhovať asi 10 – 15 minút a scedíme.
- Dochutíme medom a šťavou z citróna ( podľa chuti )
Vianoce prichádzajú!
Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.
- Vianočné svietniky a sviečky
- Vianočné osvetlenie
- Vianočné vence, girlandy a prízdoby
- Vianočné ozdoby
- Vianočné reťaze
- Vonkajšie osvetlenie a dekorácie
- Vianočné stromčeky umelé
- Vianočná kuchyňa
- Vianočný textil
Najlepšie kuchynské pomôcky
- Jedálenské súpravy
- Hrnce a sady
- Kuchynské nože
- Pekáče a zapekacie misy
- Panvice
- Pomôcky na pečenie
- Mixéry a šľahače
- Kuchynské roboty
- Odšťavovače
- Vychytávky do kuchyne
Najčastejšie otázky o medveďom cesnaku
Ako sa pripravuje čaj z medvedieho cesnaku?
Na prípravu čaju z medvedieho cesnaku sa môže použiť sušený alebo čerstvý medvedí cesnak. Opláchnite listy a jemne ich nasekajte. Vložte ich do hrnčeka a nalejte horúcu vodu. Nechajte lúhovať asi 10 minút, potom precedíte a môžete podľa chuti dochutiť citrónom alebo medom.
Aké sú účinky čaju z medvedieho cesnaku?
Medvedí cesnak obsahuje množstvo vitamínu C, antioxidantov a minerálov, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na zdravie. Čaj z medvedieho cesnaku môže pomôcť s detoxikáciou organizmu, posilniť imunitný systém, zlepšiť trávenie a znižovať hladinu cholesterolu.
Je čaj z medvedieho cesnaku vhodný pre každého?
Pri konzumácii čaju z medvedieho cesnaku treba byť opatrný v prípade alergickej reakcie na cesnak. Osoby s chronickými ochoreniami by sa mali pred konzumáciou čaju poradiť s lekárom.
Aký je optimálny denný príjem čaju z medvedieho cesnaku?
Neexistuje presný odporúčaný denný príjem, no odporúča sa konzumovať čaj z medvedieho cesnaku v miernych množstvách a postupne zvyšovať dávkovanie podľa individuálnych potrieb.
Môže sa čaj z medvedieho cesnaku podávať aj deťom?
Pri konzumácii čaju z medvedieho cesnaku u detí treba byť opatrný a konzultovať s pediatrom. Pre deti sa odporúča miernejšie dávkovanie.