Preskočiť na obsah

Hrnčeková čerešňová bublanina, najlepší babičkin recept

Hrnčeková čerešňová bublanina, najlepší babičkin recept

Čerešňová bublanina je tradičný slovenský (ale aj český) letný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju jednoduchú prípravu a výraznú chuť čerstvých čerešní. Bublanina sa vyznačuje svojím mäkkým a nadýchaným cestom, ktoré je spečené s vrstvou čerstvého ovocia. Cesto bublaniny je zvyčajne základné cesto, ktoré je prípravené z vajec, cukru, múky a kypriaceho prášku.

Názov „bublanina“ pochádza od slova „bublat“ alebo „bublať“, čo v slovenčine a češtine znamená vrieť alebo bublať. To je pravdepodobne odkaz na to, ako cesto pri pečení nafúkne a vytvára malé bubliny okolo kusov ovocia.

Bublaninu je možné podávať teplú alebo vychladnutú. Je obľúbená na rôzne rodinné oslavy, pikniky alebo len ako rýchly letný dezert. Skvelo sa hodí k čaju alebo káve, a je možné ju posypať práškovým cukrom pre dodatočnú sladkosť a dekoráciu.

Tento dezert je tiež veľmi flexibilný, pretože môže byť prispôsobený podľa sezóny a dostupnosti ovocia – môžete použiť takmer akékoľvek ovocie, ktoré máte po ruke. Aj napriek tomu je čerešňová bublanina jednou z najpopulárnejších variácií tohto receptu, vďaka kontrastu medzi sladkým cestom a jemne kyslými čerešňami.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na čerešnovú bublaninu

Postup prípravy čerešnovej bublaniny

Čas prípravy: 45 minutes

Príprava rúry

Predhriatie rúry

Rúru rozohrejeme na 180 °C a plech namastíme a poprášime múkou.

Vyšľahanie cesta

Vyšľahanie cesta

Vajcia vymiešame s kryštálovým a vanilkovým cukrom vo veľkej mise, až dosiahneme penivú konzistenciu. Vanilkovú esenciu vmiešame dôkladne. Postupne, za stáleho šľahania, pridáme mlieko a olej. Nakoniec do zmesi vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a celú zmes vyšľaháme do hladka.

Ukladanie na plech

Ukladanie na plech

Nalejeme cesto do pripraveného pekáča a po povrchu rovnomerne rozmiestnime čerešne.

Pečenie a podávanie

Pečenie a podávanie

Bublaninu v rúre pečieme asi pol hodiny, alebo dokým špajdľa vložená do stredu nevyjde bez zvyškov cesta. Po upečení koláč necháme kompletné vychladnúť a pred servírovaním ho pokryjeme preosiatym práškovým cukrom.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Videorecept na čerešnovú bublaninu

Najčastejšie otázky o čerešnovej bublanine

Čo je čerešňová bublanina?

Čerešňová bublanina je tradičný slovenský a český letný dezert, ktorý kombinuje nadýchané piškótové cesto s vrstvou čerstvých čerešní. Je to jednoduchý a rýchly recept, ktorý je obľúbený počas sezóny čerešní.

Môžem použiť iné ovocie ako čerešne?

Áno, bublaninu môžete pripraviť s akýmkoľvek ovocím, ktoré máte po ruke alebo ktoré je práve v sezóne. Čerešňová bublanina je obľúbená, ale môžete použiť aj jablká, hrušky, broskyne, marhule, ríbezle a mnoho ďalších druhov ovocia.

Ako dlho sa pečie čerešňová bublanina?

Čerešňová bublanina sa zvyčajne pečie približne 30 až 40 minút pri teplote okolo 180°C, ale čas môže závisieť od konkrétnej rúry a veľkosti pekáča. Bublanina je hotová, keď je zlatohnedá a pevná na dotyk, a keď do nej zapichnete špáradlo, vyjde čisté.

Ako dlho vydrží čerešňová bublanina?

Čerešňová bublanina je najlepšia čerstvá, ale môže vydržať 2-3 dni pri skladovaní v chladničke. Môžete ju tiež zabalit do alobalu a zmraziť na neskoré použitie.

Môžem použiť čerešňový kompót namiesto čerstvých čerešní?

Áno, môžete, ale čerstvé čerešne dávajú bublanine najlepšiu chuť. Ak používate kompót, uistite sa, že čerešne dobre odkvapíte, aby príliš nezvlhčili cesto.

Mám odstrániť kôstky z čerešní?

Niektorí ľudia odstránia kôstky z čerešní pred pridaním ich do cesta, ale niektorí ich nechajú, aby dodali dezertu dodatočnú chuť. Je to na osobnej preferencii.

REKLAMA
120x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *