Reklama
Indická kuchyňa

Chai latte – originálny indický recept

Reklama

Chai latte je teplý nápoj, ktorý sa skladá z čaju (zvyčajne čierneho alebo zeleného), mlieka a rôznych korenín, ako sú kardamóm, škorica, klinčeky, muškátový oriešok a zázvor. Je to populárny nápoj v kaviarňach po celom svete, ktorý sa často podáva s penou na vrchu.

Existuje mnoho variantov chai latte, vrátane vegánskych a bezlepkových verzií, a je možné si ho pripraviť aj doma. Chai latte sa často konzumuje na raňajky alebo ako relaxačný nápoj v priebehu dňa.

Ingrediencie

  • 4 celé klinčeky
  • 2 celé zrnká čierneho korenia
  • 4 čajové vrecúška
  • 4 lyžičky cukru
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 tyčinka škorice (3 palce)
  • 2 a 1/2 šálky vriacej vody
  • 2 šálky 2% mlieka

Postup prípravy

  1. Do mažiara vložíme klinčeky a korenie a drvíme, kým sa neuvoľní aróma.
  2. Rozdrvené korenie presypeme do hrnčeka, pridáme čajové vrecúška, cukor, zázvor, škoricu a vriacu vodu. Prikryjeme a lúhujte 6 minút. Medzitým si v malom hrnci zohrejeme mlieko.
  3. Čaj scedíme, koreniny a čajové vrecúška vyhodíme a vmiešame horúce mlieko. Podávame horúce v pohárikoch.

Najčastejšie otázky

Reklama

Čo je to Chai latte?

Chai latte je teplý nápoj, ktorý kombinuje čaj s mliekom, korením a sladidlom.

Aký čaj sa používa na Chai latte?

Tradične sa používa čierny čaj Assam, ale môže sa použiť aj iný čaj, ako napríklad Darjeeling, Ceylon alebo Earl Grey.

Aké korenie sa používa na Chai latte?

Tradične sa používajú korenia ako kardamóm, škorica, klinčeky a zázvor. Niektoré recepty môžu obsahovať aj ďalšie korenie, ako napríklad mäta alebo koriander.

Aký typ mlieka sa používa na Chai latte?

Môže sa použiť rôzne mlieko, ako napríklad kravské, mandľové, sójové alebo kokosové mlieko.

Aké sladidlá sa používajú na Chai latte?

Tradične sa používa med alebo cukor, ale môžu sa použiť aj iné sladidlá, ako napríklad agáve, javorový sirup alebo stevia.

Dá sa Chai latte prispôsobiť individuálnym chuťovým preferenciám?

Áno, Chai latte sa dá prispôsobiť chuťovým preferenciám jednotlivcov tým, že sa mení druh čaju, korenie, mlieko a sladidlo podľa vkusu.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023
Reklama

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023

Jahodové maslo – recept na úžasnú pochúťku

Jahodové maslo je lahodný a jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvé jahody a vytvoriť si svoje vlastné ovocné maslo. Je to…

5 júna, 2023