Reklama
Raňajky

Chilaquiles – jednoduchý mexický recept

Reklama

Tradičné mexické jedlo, ktoré sa skladá z jemne opražených a nakrájaných kukuričných tortíl. Chilaquiles sa zvyčajne jedia na raňajky alebo desiatu. Chilaquiles je možné podávať s praženými fazuľkami, vajíčkami (miešanými alebo vyprážanými) a guacamole ako prílohou.

Ingrediencie

Na tortilové chipsy

  • 12 ks kukuričných tortíl
  • Rastlinný olej na vysmážanie

Na salsu roja

  • 4 kusy menších paradajok
  • 1/2 veľkej žltej cibule
  • 1 stredné jalapeño
  • 2x strúčiky cesnaku
  • 300 mililitrov kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2x čajové lyžičky rastlinného oleja
  • Soľ

Postup prípravy

  1. Na panvici necháme rozpáliť olej a vysmažíme na ňom dozlatista a dochrumkava kukuričné tortily pokrájané na 8 trojuholníčkov.
  2. Postupne ich vyberáme na kuchynskú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja a jemne osolíme.
  3. Do kuchynského mixéra vložíme pokrájané paradajky, cibuľu, jalapeño, cesnak a zalejeme cca 250 mililitrami kuracieho vývaru.
  4. Rozmixujeme dohladka.
  5. Do veľkej panvice nalejeme dve čajové lyžičky oleja a zahrejeme.
  6. Pridáme rozmixovanú salsu a za občasného miešania varíme na strednom stupni cca 5 až 10 minút, kým mierne nezhustne.
  7. V prípade potreby dolejeme zvyšný vývar na rozriedenie a dochutíme soľou.
  8. Do hotovej zmesi pridáme vysmažené chipsy a miešame, kým sa chipsy nezohrejú a neobalia v salse.
  9. Podávame teplé, ozdobené avokádom alebo guacamole a s volským okom.

Najčastejšie otázky

Reklama

Čo sú Chilaquiles?

Chilaquiles sú tradičným mexickým jedlom, ktoré sa často podáva na raňajky. Je to kombinácia tortillových čipsov, omáčky a rôznych prísad. Tento pokrm je obľúbený pre svoju jednoduchosť a výraznú chuť.

Ako sa pripravujú Chilaquiles?

Chilaquiles sa pripravujú varením alebo opekaním tortillových čipsov, ktoré sa potom polievajú omáčkou. Omáčka môže byť pikantná a obsahovať napríklad paradajky, chilli, cibuľu a koriander. K tortillovým čipsom sa môžu pridať aj ďalšie prídavky ako vajcia, syr, avokádo, fazuľa alebo kyslá smotana. Chilaquiles sa podávajú teplé a môžu byť samostatným jedlom alebo súčasťou raňajok.

Ako sa podávajú Chilaquiles?

Chilaquiles sa zvyčajne podávajú na tanieri, pričom tortillové čipsy sú poliate omáčkou a pridané prídavky sa umiestňujú na vrch. Mohú sa ozdobiť bylinkami, kyslou smotanou, syrom alebo avokádom. Chilaquiles sa podávajú teplé a môžu byť samostatným jedlom alebo sa podávajú s ďalšími prísadami ako vajcia alebo fazuľa.

Sú Chilaquiles pikantné?

Chilaquiles môžu byť pikantné, pretože omáčka obsahuje často pikantné ingrediencie ako chilli papričky. Chuťovú intenzitu pikantnosti je však možné prispôsobiť podľa preferencií. Ak nemáte radi pikantné jedlá, môžete redukovať množstvo chilli papričiek alebo použiť menej pikantné odrody.

Reklama

Vyskúšajte tiež

Jahodový sorbet – domáci recept

Jahodový sorbet je osviežujúci a ovocný dezert, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu jahodovú chuť a lahodnú textúru. Tento sorbet…

7 júna, 2023

Jahodové semifreddo – recept na letný koláč s jahodami

Jahodové semifreddo je elegantný taliansky dezert, ktorý sa vyznačuje jemnou a krémovou textúrou a výraznou chuťou čerstvých jahôd. Tento ľahký…

7 júna, 2023

Jahodová pena – rýchly recept

Jahodová pena je ľahký a osviežujúci dezert, ktorý sa vyznačuje krémovou textúrou a bohatou jahodovou chuťou. Táto pena je vyrobená…

7 júna, 2023
Reklama

Vláčny jahodový koláč s jogurtom – hrnčekový recept

Vláčny jahodový koláč s jogurtom je osviežujúci a lahodný dezert, ktorý spojuje sviežosť jahôd s krémovou chuťou jogurtu. Tento koláč…

7 júna, 2023

Najlepšia hrnčeková jahodová bublanina – fantastický recept

Jahodová bublanina je lahodný letný dezert, ktorý v sebe spája sladkosť čerstvých jahôd s krehkosťou a chuťou rozpustného cesta. Tento…

7 júna, 2023

Jahodové maslo – recept na úžasnú pochúťku

Jahodové maslo je lahodný a jednoduchý spôsob, ako využiť čerstvé jahody a vytvoriť si svoje vlastné ovocné maslo. Je to…

5 júna, 2023