Tradičné mexické jedlo, ktoré sa skladá z jemne opražených a nakrájaných kukuričných tortíl. Chilaquiles sa zvyčajne jedia na raňajky alebo desiatu. Chilaquiles je možné podávať s praženými fazuľkami, vajíčkami (miešanými alebo vyprážanými) a guacamole ako prílohou.

Ingrediencie

Na tortilové chipsy

  • 12 ks kukuričných tortíl
  • Rastlinný olej na vysmážanie

Na salsu roja

  • 4 kusy menších paradajok
  • 1/2 veľkej žltej cibule
  • 1 stredné jalapeño
  • 2x strúčiky cesnaku
  • 300 mililitrov kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 2x čajové lyžičky rastlinného oleja
  • Soľ

Postup prípravy

  1. Na panvici necháme rozpáliť olej a vysmažíme na ňom dozlatista a dochrumkava kukuričné tortily pokrájané na 8 trojuholníčkov.
  2. Postupne ich vyberáme na kuchynskú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného oleja a jemne osolíme.
  3. Do kuchynského mixéra vložíme pokrájané paradajky, cibuľu, jalapeño, cesnak a zalejeme cca 250 mililitrami kuracieho vývaru.
  4. Rozmixujeme dohladka.
  5. Do veľkej panvice nalejeme dve čajové lyžičky oleja a zahrejeme.
  6. Pridáme rozmixovanú salsu a za občasného miešania varíme na strednom stupni cca 5 až 10 minút, kým mierne nezhustne.
  7. V prípade potreby dolejeme zvyšný vývar na rozriedenie a dochutíme soľou.
  8. Do hotovej zmesi pridáme vysmažené chipsy a miešame, kým sa chipsy nezohrejú a neobalia v salse.
  9. Podávame teplé, ozdobené avokádom alebo guacamole a s volským okom.