Preskočiť na obsah

Chimichurri omáčka, najlepší recept

Chimichurri omáčka - najlepší recept

Chimichurri je tradičná argentínska omáčka, ktorá sa používa na dochutenie mäsových jedál. Táto omáčka má silnú bylinkovú chuť a je veľmi jednoduchá na prípravu. Je zvyčajne vyrobená z čerstvého petržlenu, cesnaku, olivového oleja, octu, chilli papričky a ďalších byliniek, ako napríklad oregana, tymiánu alebo koriandru.

Recept na chimichurri môže byť rôznorodý a každý si ho môže prispôsobiť svojmu vkusu. Niektorí ľudia pridávajú do omáčky aj paradajky alebo rôzne druhy korenia. Táto omáčka sa tradične podáva s hovädzím mäsom alebo iným druhom mäsa a môže byť aj skvelou prílohou k rybám či zelenine. Je to skvelý spôsob, ako zjemniť a okoreniť vaše obľúbené jedlá.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na Chimichurri omáčku

  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 1/4 hrnčeka octu
  • 3 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
  • 1/2 hrnčeka čerstvých nasekaných byliniek (napr. koriander, oregano)
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1/4 lyžičky mletého korenia chili
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • soľ

Postup prípravy Chimichurri omáčky

  1. V miske zmiešajte olivový olej a ocot.
  2. Pridajte nasekaný cesnak a bylinky a dôkladne premiešajte.
  3. Pridajte mletú papriku a mleté korenie chili a opäť premiešajte.
  4. Ochutnajte a pridajte podľa chuti soľ a čerstvo mleté čierne korenie.
  5. Chimichurri môžete použiť hneď, alebo ho uložiť do chladničky na niekoľko hodín alebo dokonca na celú noc, aby sa chuti ešte viac prehĺbili.

Vianoce prichádzajú!

Ozdobte si svoj domov nádhernými vianočnými prvkami pre sviatočnú sezónu. Držiaky na sviečky, jasličky, girlandy na dvere či stolové dekorácie a samozrejme neodmysliteľný vianočný stromček vytvoria tú pravú sviatočnú náladu. Keď vo vzduchu zavoňajú prvé vianočné koláče, všetko bude už dokonale vyzdobené a pripravené.

REKLAMA

Najlepšie kuchynské pomôcky

Najčastejšie otázky o Chimichurri omáčke

Čo je chimichurri omáčka?

Chimichurri omáčka je korenistá bylinková omáčka s pôvodom v juhoamerických krajinách, najmä v Argentíne a Uruguayi.

Aké ingrediencie potrebujem na prípravu chimichurri omáčky?

Základnými ingredienciami chimichurri omáčky sú olivový olej, ocot, cesnak a bylinky, najčastejšie petržlen a oregano. Ďalšie možné ingrediencie sú napríklad cibuľa, chilli papričky, paprika alebo paradajky.

Ako používať chimichurri omáčku?

Chimichurri omáčka sa používa ako príloha k mäsu, najmä k hovädziemu mäsu, ale aj k iným druhom mäsa, ako sú kuracie prsia alebo ryby. Môže byť tiež použitá ako dressing pre šaláty alebo marinádu na grilované jedlá.

Ako sa chimichurri omáčka uchováva?

Chimichurri omáčka sa uchováva v chladničke a vydrží niekoľko dní. Ak je omáčka príliš hustá, môžete ju pred podávaním zriediť trochou vody alebo octu.

Je chimichurri omáčka vhodná pre vegetariánov alebo vegánov?

Áno, chimichurri omáčka je vhodná pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahuje žiadne mäso alebo živočíšne produkty.

REKLAMA
15x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *