Preskočiť na obsah

Chlieb z medvedieho cesnaku

...

Chlieb z medvedieho cesnaku je skvelou alternatívou k obyčajnému bielemu chlebu. Tento chlieb má charakteristickú chuť a vôňu medvedieho cesnaku, ktorý mu dodáva nezameniteľný charakter. Medvedí cesnak je rastlina, ktorá rastie divoko a využíva sa v mnohých receptoch, najmä v strednej a východnej Európe.

Ingrediencie

Cesto

  • 20 g droždia  
  • 500 g hladkej múky 
  • 1 PL kryštálového cukru 
  • 180 – 200 ml vlažnej vody 
  • 2 vajcia 
  • Štipka morskej soli 
  • 50 ml olivového oleja 
  • 2 PL sušenej petržlenovej vňate 
  • 1 strúčik cesnaku 

Výplň

  • 120 g masla 
  • 30 g píniových orieškov 
  • 30 g medvedieho cesnaku 
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • ½ ČL jemnej morskej soli 
  • mleté čierne korenie 
  • 125 g mozzarelly 
  • 50 g parmezánu 

Postup

  1. Do misy rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a trochu vlažnej vody. Prikryjeme a necháme pôsobiť asi 5 minút, kým sa droždie neaktivuje. Potom pridáme zvyšné suroviny na cesto a pomocou robotického mixéra vymiesime hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy. Podľa potreby pridáme vodu alebo múku, cesto musí byť hladké a mäkké.  
  2. Vymiesené cesto dáme na pracovnú dosku a vytvarujeme guľu. Misu vymažeme olejom, vložíme do nej cesto, tak aby sa celé naolejovalo, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút –  1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.  
  3. Na panvici opražíme píniové oriešky, pričom panvicou neustále potriasame aby sa nepripálili. Preložíme na tanier a necháme chladnúť.  
  4. Medvedí cesnak umyjeme a osušíme. Nasekáme ho nadrobno, môžeme pridať aj čerstvé bylinky a nasekať ich k medvediemu cesnaku. 
  5. V mise od robotického mixéra si vyšľaháme maslo izbovej teploty do krémova (asi 1 minútu). Potom pridáme medvedí cesnak, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Poriadne vyšľaháme.  
  6. Formu na chlieb si vymažeme olejom. Cesto vytvarujeme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a rovnomerne ho potrieme vyšľahaným maslom s medvedím cesnakom. ( 1 PL masla si odložíme bokom). Navrch nasypeme strúhaný parmezán a mozarellu ( z parmezánu si odložíme trochu na posypanie ) 
  7. Cesto pozdĺžne nakrájame na 3 rovnomerné rezy a na 5 plátkov, každý plátok by mal byť široký asi 9 cm. Mali by sme mať 15 štvorcov. 
  8. Jednotlivé kúsky jemne poukladáme tak, aby tesne zapadli do pripravenej formy. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút. 
  9. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 10 minút. Potom znížime teplotu na 170 °C a  pečieme ďalších 10 minút. Vyberieme z rúry a chlieb potrieme odloženým maslom, posypeme odloženým parmezánom a pečieme ešte asi 15 – 20 minút. 
  10. Po dopečení necháme chladnúť 5 minút vo forme na chlieb, potom presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.   

Čo je to chlieb z medvedieho cesnaku?

Chlieb z medvedieho cesnaku je druh chleba, ktorý obsahuje ako jeden z hlavných ingrediencií medvedí cesnak, ktorý mu dodáva charakteristickú chuť a vôňu.

Ako sa pečie chlieb z medvedieho cesnaku?

Chlieb z medvedieho cesnaku sa pečie v rúre na vyššej teplote (okolo 200 stupňov Celzia) asi 30 až 40 minút, v závislosti od veľkosti a hrúbky chleba. Po upečení sa nechá vychladnúť pred krájaním.

Ako sa skladuje chlieb z medvedieho cesnaku?

Chlieb z medvedieho cesnaku sa najlepšie skladuje v uzavretej nádobe na suchom a chladnom mieste, aby sa predišlo vysychaniu a znehodnoteniu chuti. Môže sa aj mraziť a potom rozmraziť pri izbovej teplote.

Ďalšie inšpirácie
Svetové recepty