Chlieb z medvedieho cesnaku je skvelou alternatívou k obyčajnému bielemu chlebu. Tento chlieb má charakteristickú chuť a vôňu medvedieho cesnaku, ktorý mu dodáva nezameniteľný charakter. Medvedí cesnak je rastlina, ktorá rastie divoko a využíva sa v mnohých receptoch, najmä v strednej a východnej Európe.
Ingrediencie
Cesto
- 20 g droždia
- 500 g hladkej múky
- 1 PL kryštálového cukru
- 180 – 200 ml vlažnej vody
- 2 vajcia
- Štipka morskej soli
- 50 ml olivového oleja
- 2 PL sušenej petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku
Výplň
- 120 g masla
- 30 g píniových orieškov
- 30 g medvedieho cesnaku
- 4 strúčiky cesnaku
- ½ ČL jemnej morskej soli
- mleté čierne korenie
- 125 g mozzarelly
- 50 g parmezánu
Postup
- Do misy rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a trochu vlažnej vody. Prikryjeme a necháme pôsobiť asi 5 minút, kým sa droždie neaktivuje. Potom pridáme zvyšné suroviny na cesto a pomocou robotického mixéra vymiesime hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy. Podľa potreby pridáme vodu alebo múku, cesto musí byť hladké a mäkké.
- Vymiesené cesto dáme na pracovnú dosku a vytvarujeme guľu. Misu vymažeme olejom, vložíme do nej cesto, tak aby sa celé naolejovalo, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť 45 minút – 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Na panvici opražíme píniové oriešky, pričom panvicou neustále potriasame aby sa nepripálili. Preložíme na tanier a necháme chladnúť.
- Medvedí cesnak umyjeme a osušíme. Nasekáme ho nadrobno, môžeme pridať aj čerstvé bylinky a nasekať ich k medvediemu cesnaku.
- V mise od robotického mixéra si vyšľaháme maslo izbovej teploty do krémova (asi 1 minútu). Potom pridáme medvedí cesnak, soľ, korenie a prelisovaný cesnak. Poriadne vyšľaháme.
- Formu na chlieb si vymažeme olejom. Cesto vytvarujeme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika a rovnomerne ho potrieme vyšľahaným maslom s medvedím cesnakom. ( 1 PL masla si odložíme bokom). Navrch nasypeme strúhaný parmezán a mozarellu ( z parmezánu si odložíme trochu na posypanie )
- Cesto pozdĺžne nakrájame na 3 rovnomerné rezy a na 5 plátkov, každý plátok by mal byť široký asi 9 cm. Mali by sme mať 15 štvorcov.
- Jednotlivé kúsky jemne poukladáme tak, aby tesne zapadli do pripravenej formy. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
- Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 10 minút. Potom znížime teplotu na 170 °C a pečieme ďalších 10 minút. Vyberieme z rúry a chlieb potrieme odloženým maslom, posypeme odloženým parmezánom a pečieme ešte asi 15 – 20 minút.
- Po dopečení necháme chladnúť 5 minút vo forme na chlieb, potom presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Čo je to chlieb z medvedieho cesnaku?
Chlieb z medvedieho cesnaku je druh chleba, ktorý obsahuje ako jeden z hlavných ingrediencií medvedí cesnak, ktorý mu dodáva charakteristickú chuť a vôňu.
Ako sa pečie chlieb z medvedieho cesnaku?
Chlieb z medvedieho cesnaku sa pečie v rúre na vyššej teplote (okolo 200 stupňov Celzia) asi 30 až 40 minút, v závislosti od veľkosti a hrúbky chleba. Po upečení sa nechá vychladnúť pred krájaním.
Ako sa skladuje chlieb z medvedieho cesnaku?
Chlieb z medvedieho cesnaku sa najlepšie skladuje v uzavretej nádobe na suchom a chladnom mieste, aby sa predišlo vysychaniu a znehodnoteniu chuti. Môže sa aj mraziť a potom rozmraziť pri izbovej teplote.