Ako by sa vám zapáčilo ponoriť sa do sveta kulinárskych pôžitkov, kde sa tradičné a moderné spájajú v jedinečnom tanci chutí a vôní? Citrónovo-levanduľová bábovka je presne takýmto zážitkom. Táto bábovka je viac než len sladkým potešením, je to cesta objavovaním kulinárskych tradícií a inovácií, ktorá prebudí všetky vaše zmysly.
Obsah receptu
Vaše chuťové bunky najskôr osloví jemné korenie s osviežujúcim dotykom citróna. Tieto citrusové tóny sa nádherne dopĺňajú s lahodnými notami levandule, čo dáva tejto bábovke jedinečný charakter. Levanduľa, ktorá je tradične viac známa v parfumérii alebo v bylinkových čajoch, nájde svoje opodstatnenie v tomto dezerte, kde jej kvetinová nôta pridáva jemný, no zreteľný tón.
Vizuálne je táto bábovka rovnako pôsobivá. Svetlo žltá farba citrónovej šťavy sa prelína s jemným fialovým nádychom levandule, vytvárajúc vizuálne dielo, ktoré je rovnako potešením pre oko ako pre chuťové poháriky. Textúra je mäkká a vláčna, pričom povrch je jemne krehký a zlatistý.
No a vôňa? Lahodné tóny citróna a levandule sú jednoducho hypnotizujúce. Spolu vytvárajú vôňu, ktorá je súčasne osviežujúca a upokojujúca, čo z nej robí dokonalý dezert na relaxačné popoludnie pri šálke čaju.
Vo svete dezertov je citrónovo-levanduľová bábovka ozajstným skvostom. Je to spojenie, ktoré možno na prvý pohľad znie nezvykle, no v konečnom dôsledku je to symfónia chutí, ktorá sa dotkne vašej duše. Pripomeňte si radosti jednoduchých pôžitkov a vyskúšajte túto nezvyčajnú kombináciu v klasickom dezerte.
[sc name=“reklama_1″ ][/sc]Ingrediencie na citrónovo levanduľovú bábovku
- 250 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- 4 veľké vajcia
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 2 ČL sušených levanduľových kvetov
- 300 g hladkej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
- 100 ml jogurtu alebo mlieka
Postup prípravy citrónovo levanduľovej bábovky
Príprava rúry
Predhrejte rúru na 175°C. Vymastite a vysypte múkou formu na bábovku.
Šľahanie
V miske zmiešajte maslo s práškovým cukrom, kým nevznikne jemná a nadýchaná zmes. Postupne pridávajte vajcia, jeden po druhom, za stáleho šľahania. Pridajte šťavu a kôru z citróna.
Miešanie
V inej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, levanduľové kvety, štipku soli a dobre premiešajte. Postupne, za stáleho miešania, pridávajte túto suchú zmes k maslovej zmesi. Ak je zmes príliš hustá, pridajte jogurt alebo mlieko a dôkladne premiešajte.
Pečenie
Nalejte cesto do pripravenej formy a dajte piecť do predhriatej rúry približne 45-50 minút. Testujte čistotou špajle – ak po zapichnutí vyjde čistá, bábovka je hotová.
Servírovanie
Nechajte bábovku vychladnúť na mriežke a potom ju vyklopte z formy. Ak chcete, posypte cukrom. Vynikajúca je poliata polevou pripravenou z práškového cukru, mlieka a citrónovej šťavy. Vrch môžete jemne posypať strúhanou citrónovou kôrou.
Videorecept na citrónovo levanduľovú bábovku
Najčastejšie otázky o citrónovo levanduľovej bábovke
Môžem použiť čerstvé levanduľové kvety namiesto sušených?
Áno, môžete, ale mali by ste znížiť množstvo, pretože čerstvé kvety môžu mať intenzívnejšiu chuť. Skúste použiť 1 lyžičku čerstvých kvetov namiesto 2 lyžičiek sušených.
Ak nemám jogurt, môžem ho nahradiť niečím iným?
Určite! Ak nemáte jogurt, môžete použiť mlieko alebo kyslú smotanu. Môžu však mierne zmeniť konzistenciu a chuť cesta.
Ako dlho by mala bábovka vydržať čerstvá?
Uchovávaná v chladnej, tmavej miestnosti a v uzavretej nádobe by mala vydržať čerstvá 3-4 dni.
Môžem pridať iné prísady, ako sú orechy alebo čokoláda?
Samozrejme! Pridanie orechov, čokoládových kúskov alebo hrozienok môže byť skvelým spôsobom, ako vylepšiť chuť bábovky.
Ako môžem bábovku skladovať, ak ju nechcem konzumovať hneď?
Bábovku môžete uložiť do vzduchotesnej nádoby alebo zabaľte do potravinovej fólie a skladujte v chladnej a tmavej miestnosti.