Preskočiť na obsah

Čo piecť na Silvestra?

Silvester, oslava posledného dňa v roku, je vo veľa kultúrach spojený s pestrými tradíciami, výnimočnými zvykmi a samozrejme, s chutným jedlom. Na Slovensku, kde Vianoce sú časom bohatým na pečenie rôznych druhov sladkostí, je bežné, že mnohým z nás zostane z vianočného pečiva aj na koniec roka. To môže ovplyvniť, ako pristupujeme k pečeniu na Silvestra – s menšou potrebou vytvárať veľké množstvo sladkostí, ale s dôrazom na niečo nové a špeciálne, čo ozvláštni silvestrovskú noc.

REKLAMA

Keďže vianočné pečenie sa často zameriava na suché čajové pečivo, na Silvestra môžeme experimentovať s inými druhmi sladkostí.

Rolády

Rolády môžu byť skvelým spôsobom, ako kombinovať rôzne chute a textúry. Môžete experimentovať s ovocnými alebo krémovými plnkami.

Jahodová roláda

Ingrediencie

  • 4 veľké vajcia
  • 100g cukru
  • 100g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli

Plnka

  • 250g mascarpone
  • 200ml smotany na šľahanie
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 250g čerstvých jahôd (alebo iného ovocia)

Postup

  1. Príprava piškótového cesta:
    • Vyšľahajte vajcia s cukrom do peny.
    • Pomaly pridajte preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli, a opatrne zamiešajte.
    • Vylejte cesto na plech vyložený papierom na pečenie a upečte v predhriatej rúre na 180°C približne 10-12 minút.
  2. Pripravte plnku:
    • Mascarpone vyšľahajte so smotanou, práškovým cukrom a vanilkovým extraktom do hladka.
    • Po upečení nechajte piškót chvíľu vychladnúť, potom ho opatrne prevráťte na iný kus papiera na pečenie a odstráňte papier, na ktorom sa piekol.
  3. Zostavenie rolády:
    • Na piškótu rovnomerne rozotrite mascarpone krém a posypte jahodami.
    • Pomocou papiera na pečenie opatrne zrolujte piškótu do tvaru rolády.
    • Nechajte chladiť v chladničke aspoň 2 hodiny.
Jahodová roláda
Jahodová roláda

Pavlova roláda s ovocím

Ingrediencie

  • 4 veľké vajcové bielka
  • 250g práškového cukru
  • 1 lyžička bieleho octu
  • 1 lyžička kukuričného škrobu

Plnka

  • 300ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • Svieže ovocie podľa výberu (napríklad jahody, maliny, kiwi, manga)

Postup

  1. Príprava meringue:
    • Vyšľahajte bielky do tuha.
    • Pomaly pridávajte práškový cukor a šľahajte, kým nevznikne lesklá a tuhá zmes.
    • Pridajte ocot a kukuričný škrob, ľahko vmiešajte.
    • Rozotrite meringue rovnomerne na plech vyložený papierom na pečenie.
    • Pečte v predhriatej rúre na 150°C približne 20 minút, alebo kým nebude povrch suchý a chrumkavý.
  2. Príprava náplne:
    • Smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom do tuha.
    • Umyte a pripravte ovocie podľa potreby (nakrájané na menšie kúsky, odstránenie stopiek atď.)
  3. Zostavenie rolády:
    • Po upečení nechajte meringue vychladnúť, potom ju opatrne prevráťte na iný kus papiera na pečenie.
    • Rozotrite vyšľahanú smotanu po celej ploche meringue a rozložte pripravené ovocie. Ak nechcete ovocie v roláde môžete ho poukladať na vrch hotovej rolády.
    • Pomocou papiera na pečenie zrolujte meringue do tvaru rolády.
    • Nechajte chladiť v chladničke aspoň 1 hodinu pred podávaním.
Pavlova roláda s ovocím
Pavlova roláda s ovocím

Záviny

Záviny, tradičné pečivo plnené rôznymi náplňami, od sladkých po slané, ponúkajú nekonečné možnosti variácií a sú obľúbenou súčasťou mnohých kuchýň.

Jablkový závin

Ingrediencie

  • 500g hladkej múky
  • 250ml mlieka
  • 70g masla
  • 50g cukru
  • 1 vajce
  • 30g čerstvého droždia
  • Štipka soli

Náplň

  • 4-5 stredne veľkých jabĺk
  • 100g cukru
  • 1 lyžička škorice
  • Hrozienka (voliteľné)
  • Mleté orechy (voliteľné)

Postup

  1. Príprava cesta:
    • Zohrejte mlieko, rozmiešajte v ňom droždie a cukor.
    • V miske zmiešajte múku, roztopené maslo, vajce a štipku soli. Pridajte mlieko s droždím a vypracujte hladké cesto.
    • Nechajte cesto kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
  2. Príprava náplne:
    • Jablká ošúpte, nastrúhajte a zmiešajte s cukrom, škoricou, rozinkami a orechmi.
  3. Zostavenie a pečenie:
    • Cesto rozvaľkajte na tenký plát, rozložte náplň a zrolujte.
    • Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 35-40 minút.
Čo piecť na Silvestra?
Jablkový závin

Tvarohový závin s hrozienkami

Ingrediencie

  • Použite rovnaké suroviny a postup ako pri jablkovom závine.

Náplň

  • 500g tvarohu
  • 100g cukru
  • 1 vajce
  • 100g hrozienok
  • Citrónová kôra (voliteľné)
  • Vanilkový cukor (voliteľné)

Postup

  1. Príprava cesta:
    • Postupujte rovnako ako pri jablkovom závine.
  2. Príprava náplne:
    • V miske zmiešajte tvaroh, cukor, vajce, hrozienka, citrónovú kôru a vanilkový cukor.
  3. Zostavenie a pečenie:
    • Postupujte rovnako ako pri jablkovom závine.

Okrem uvedených môžete pripraviť napríklad skvelý makový závin alebo orechový závin. Ak nemáte dostatok času, závin môžete urobiť aj z klasického lístkového cesta.

Rezy

Rezy sú skvelým tipom na slávnostný večer ako je Silvester.

Oblíž prst

Ingrediencie

  • 200 g kryštálového cukru
  • 5 PL vody
  • 5 vajec
  • 155 g polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 – 3 PL holandského kakaa

Náplň

  • 500 ml mlieka
  • 5 žĺtkov
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 PL hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 250 g masla

Pena

REKLAMA
  • 5 bielkov
  • 200 g cukru
  • šťava z 1 citróna

Okrem uvedených môžete vyskúšať napríklad Nanaimo rezy, Opitý Izidor a mnoho ďalších.

Nanaimo rezy
Nanaimo rezy

Tiramisu

Skvelým dezertom na Silvestra môže byť aj tiramisu. Je vynikajúce, u väčšiny obľúbené a jednoducho a pomerne rýchlo sa pripravuje, čo je výhoda ak plánujete chystať väčšie množstvo občerstvenia. Môžete spraviť klasické Tiramisu, upravený recept na Tiramisu s ovocím , do ktorého môžete pridať ovocie podľa vlastných preferencií alebo môžete byť originálnejší a pripraviť úžasný Tiramisu cheesecake.

Koláče

Ak preferujete koláče pred rezmi, môžete vytvoriť rýchlu a vynikajúcu Bublaninu, do ktorej pridáte ovocie podľa vlastných preferencií. Ďalším skvelým tipom je lahodný brownie, ktorý môžete pripraviť ako klasický, tak aj s ovocím alebo rôzne druhy báboviek.

Cheesecakes

Ideálnou voľbou sú na Silvestra cheesecaky, ktorých príprava nezaberie veľa času a vynikajúco chutia. Sú ľahké, osviežujúce a veľmi chutné. Môžete pripraviť cheesecake s ovocím, gaštanmi, čokoládou, oreo či lotus sušiankami – fantázii a chuovým preferenciám sa medze nekladú.

Silvestrovské pečenie vo svete

Silvester je globálne oslavovaný s rôznymi tradíciami, a jednou z najdôležitejších súčastí týchto osláv je jedlo, špeciálne pečenie. Každý kraj má svoje unikátne tradície a recepty, ktoré sú s týmto dňom spojené. Pozrime sa bližšie na niektoré z najzaujímavejších silvestrovských tradícií pečenia z rôznych kútov sveta.

Španielsko – V Španielsku sú churros, dlhé, škoricové fritézované cesto, tradičnou pochúťkou na Silvestra. Sú obvykle podávané s horúcou, hustou čokoládou na máčanie. Táto kombinácia ponúka sladké a potešujúce zakončenie roka.

Taliansko – V Taliansku sú populárne sladké chlebíky, ako panettone (bohatý chlebík plnený kandizovaným ovocím) a pandoro (sladký chlebík vo forme hviezdy). Obidve tieto pečivá sú symbolmi šťastia a prosperity v novom roku.

Nemecko – Nemci oslavujú Silvester s „Berliner Pfannkuchen“, sladkými, marmeládou plnenými donutmi. Legenda hovorí, že jedia tieto donuty pre šťastie a aby sa im vyhli nešťastia v novom roku.

USA – V Spojených štátoch amerických je populárne pripravovať rôzne druhy koláčov a cupcakes. Často sú dekorované v štýle novoročných osláv s konfetami, šumivými vínnymi fľašami a ohňostrojmi.

Grécko – V Grécku je tradíciou piecť „Vasilopita“, sladký chlebík, do ktorého sa zapracuje zlatá alebo strieborná minca. Ten, kto nájde mincu vo svojom kúsku koláča, bude mať v novom roku šťastie.

Holandsko – Holandsko má tradíciu pečenia „Oliebollen“, čo sú sladké, hlboko vyprážané cesto s hrozienkami a práškovým cukrom. Sú podobné americkým donutom a sú symbolom šťastia.

Dánsko – V Dánsku a niektorých častiach Nórska je tradičným silvestrovským dezertom „Kransekage“, čo je veža vytvorená z kruhov mandľového koláča spojených krémom.

Silvestrovské pečenie je skutočne globálnym javom, s každým národom prispievajúcim svojimi unikátnymi a chutnými tradíciami. Či už ide o sladké chlebíky, koláče alebo fritézované pochúťky, každý recept prináša so sebou kúsok kultúry a histórie, ktorý sa s radosťou zdieľa pri oslavách príchodu nového roka.

Silvester je ideálnym časom na to, aby sme ukončili rok niečím sladkým a výnimočným. Či už sa rozhodnete pre tradičné slovenské pochúťky alebo sa inšpirujete zahraničnými receptami, kľúčom je vytvoriť niečo, čo bude oslavou chutí a radosti zo spoločne stráveného času. Nech už siahnete po akejkoľvek sladkosti, pamätajte, že pečenie na Silvestra je viac než len o jedle – je to o vytváraní spomienok a o oslave prichádzajúceho nového roku.

Aké sú obľúbené koláče alebo zákusky na Silvestra?

Medzi obľúbené pečené pokrmy na Silvestra patria rôzne druhy zákuskov, ako sú koláče, torty, cupcakey a sladké pečivo. Často sa volia aj pečené slané pochutiny, ako sú napríklad pizzové rolky, slané štrúdle alebo chlebíčky.

Existujú nejaké jednoduché recepty pre začiatočníkov?

Áno, existujú jednoduché recepty vhodné pre začiatočníkov, napríklad jednoduché sušienky, muffiny alebo mini pizze. Tieto recepty často vyžadujú len základné ingrediencie a jednoduché postupy.

Aké sú dobré tipy na pečenie na Silvestra?

Plánujte vopred a pripravte ingrediencie deň dopredu. Experimentujte s rôznymi príchuťami a ozdobami. Nebojte sa vyskúšať niečo nové a kreatívne.

Ako môžem urobiť moje silvestrovské pečenie špeciálne?

Ozdobte svoje výtvory tematicky, napríklad použitím konfiet, jedlých zlatých alebo strieborných sprejov, alebo tematických dekorácií (napr. ohňostroje, hodiny odbíjajúce polnoc).

Existujú nejaké vhodné vegánske alebo bezlepkové recepty na Silvestra?

Áno, existuje mnoho vegánskych a bezlepkových receptov vhodných na Silvestra. Môžete vyskúšať napríklad vegánske cupcakes alebo bezlepkové brownies.

Ako môžem uchovať pečivo počas Silvestrovského večera?

Pečivo uchovávajte v uzavretých nádobách, aby zostalo čerstvé. Niektoré druhy môžete pred podávaním aj zľahka zohriať.

Ďalšie inšpirácie
Značky:

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *