Čokoládová saláma, známa aj ako „chocolate salami„, je jedinečný a vizuálne pútavý dezert, ktorý spája bohaté chute čokolády s textúrou sušienok a orechov. Tento nezvyčajný dezert pochádza z južnej Európy, predovšetkým z Talianska a Portugalska, kde sa stal obľúbenou pochúťkou na sviatky a rodinné stretnutia. Napriek svojmu názvu neobsahuje mäso a je to čisto sladká pochúťka.
Charakteristickým rysom čokoládovej salámy je jej vzhľad, ktorý veľmi pripomína tradičnú salámu. Tento efekt je dosiahnutý valcovitým tvarom a posypaním povrchu práškovým cukrom alebo kakaom, čo dodáva výslednému produktu mäsový vzhľad. Tento vizuálny klam je nielen zábavný, ale tiež pridáva na jedinečnosti tohto dezertu.
Recept na čokoládovú salámu je založený na jednoduchej zmesi rozpustenej čokolády, masla a sušienok, často s prídavkom orechov a likéru, čo dodáva dezertu hĺbku a komplexnosť chuti. Práve kombinácia chrumkavých sušienok a bohatej čokolády vytvára neodolateľný kontrast textúr.
Pripraviť čokoládovú salámu je pomerne jednoduché a nevyžaduje pečenie, čo z nej robí skvelú voľbu pre rýchle a efektné pohostenie. Je to tiež vynikajúci spôsob, ako využiť zvyšné sušienky alebo orechy, ktoré máte doma. Vďaka svojej hustote a konzistencii je ideálna na prenášanie a dobre sa uchováva, čo ju robí vhodnou aj ako darček.
Čokoládová saláma je výnimočná nielen vďaka svojmu originálnemu vzhľadu, ale aj vďaka svojej chuti. Je to skutočný sladký zážitok, ktorý poteší všetky vekové kategórie. Jej príprava je jednoduchá, výsledok však vždy ohromí a prinesie radosť z kreatívneho dezertu.
Ingrediencie na čokoládovú salámu
- 200 g horkej čokolády
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 balenie sušienok
- 50 g nasekaných orechov (vlašské orechy, mandle, podľa chuti)
- 2 PL rumu alebo iného likéru (voliteľné)
- Práškový cukor alebo kakaový prášok na obalenie
Postup prípravy čokoládovej salámy
Rozpustenie čokolády
Rozlámte čokoládu na kúsky a spolu s maslom ju roztopte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre. Nechajte ju mierne vychladnúť.
Príprava zmesi
Do roztopenej čokolády pridajte práškový cukor a dobre premiešajte. Potom vmiešajte vajce a likér (ak používate), kým nevznikne hladká zmes.
Pridanie sušienok a orechov
Sušienky rozdrvte na menšie kúsky alebo menšie a hrubšie. Pridajte ich do čokoládovej zmesi spolu s nasekanými orechmi a dobre premiešajte.
Formovanie salámy
Zmes vložte na kus papiera na pečenie, potravinovej fólie alebo alobalu a formujte do tvaru salámy. Pevne zabaľte a nechajte v chladničke stuhnúť aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.
Dokončenie
Pred servírovaním posypte salám práškovým cukrom alebo kakaom a nakrájajte na plátky.
Čo je čokoládová saláma?
Čokoládová saláma je sladký dezert, ktorý svojim vzhľadom pripomína tradičnú salámu. Vyrába sa z kombinácie roztopenej čokolády, sušienok, masla, orechov a niekedy likéru.
Obsahuje čokoládová saláma mäso?
Nie, napriek svojmu názvu neobsahuje mäso. Je to čisto sladký dezert.
Aké sú hlavné ingrediencie čokoládovej salámy?
Hlavné ingrediencie zahŕňajú čokoládu, maslo, sušienky, orechy a niekedy aj rum alebo iný likér.
Je potrebné čokoládovú salámu piecť?
Nie, čokoládová saláma sa nepečie. Všetky ingrediencie sa zmiešajú a potom chladia v chladničke, kým zmes nestuhne.
Ako dlho vydrží čokoládová saláma čerstvá?
V chladničke vydrží čokoládová saláma čerstvá približne 1-2 týždne.
Je možné čokoládovú salámu zamraziť?
Áno, môžete ju zamraziť a uchovávať v mrazničke niekoľko mesiacov.
Ako sa krája čokoládová saláma?
Čokoládová saláma sa krája na tenké plátky, podobne ako tradičná saláma.
Je možné nahradiť sušienky v recepte inými druhmi?
Áno, môžete použiť rôzne druhy sušienok podľa vašej chuti alebo toho, čo máte k dispozícii.