Ochutnajte tento dekadentný dezert, ktorý si každý zamiluje.

Ingrediencie

Korpus 

  • 6 PL. lieskových orieškov
  • 6 PL masla izbovej teploty 
  • 6 PL cukru 
  • 120 g hladká múka 
  • Štipka soli 

Karamel 

  • 150 g kryštálového cukru 
  • 1 a ½ PL kukuričný sirup 
  • 3 PL maslo izbovej teploty 
  • Štipka soli 
  • 120 ml smotany na šľahanie 

Čokoláda 

  • 170 g nasekanej horkej čokolády 
  • 180 ml smotany na šľahanie 

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Lieskové orechy dáme na plech a pečieme, kým nebudú zlatisté, 5 až 8 minút. Po vytiahnutí z rúry zabalíme do utierky, zabalíme do vrecka a treme rukami, kým sa neodstránia všetky šupky. Necháme vychladnúť.  
  2. Formu na tart vymažeme maslom. Lieskové oriešky rozdrvíme v sekačiku alebo v kuchynskom robote s 2 PL cukru, aby nám vznikla jemná strúhanka. Pridáme maslo a znova zamiešame. Nakoniec pridáme múku, zvyšné 4 polievkové lyžice cukru a soľ a poriadne premiešame. Vzniknutú hmotu natlačíme na dno a boky formy na tart a dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Dno popicháme vidličkou a pečieme do svetlozlata 15 až 20 minút. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.  
  3. Do hrnčeka dáme cukor, kukuričný sirup a 3 PL vody. Varíme na strednej teplote, kým nebudú na okrajoch vznikať bublinky (asi 1 minútu). Privedieme do varu a krúžime hrnčekom alebo miešame varechou, kým zmes nebude mať bohatú karamelovú farbu ( asi 5 minút). Ihneď odstavíme z ohňa, aby sa karamel nepripálil, pridáme maslo, soľ a krúžime hrnčekom, kým sa maslo nerozpustí. Potom vrátime hrnček na oheň, pridáme smotanu a miešame asi 1 minútu. Karamel nalejeme do vychladnutej formy a necháme chladnúť aspoň hodinu. 
  4. Čokoládu si vložíme do sklenej misy. Smotanu zohrejeme v malom hrnčeku ( nesmie vrieť) a nalejeme na čokoládu. Necháme 1 minútu odstáť a potom miešame do hladka. Rozpustenú čokoládu rovnomerne nalejeme na karamelovú vrstvu a dáme do chladničky na 10 minút. Môžeme posypať orieškami alebo malými cukríčkami.