Reklama
Dezerty

Čokoládovo – karamelový tart s orechami – originálny recept

Reklama

Ochutnajte tento dekadentný dezert, ktorý si každý zamiluje.

Ingrediencie

Korpus 

  • 6 PL. lieskových orieškov
  • 6 PL masla izbovej teploty
  • 6 PL cukru
  • 120 g hladká múka
  • Štipka soli

Karamel 

  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 a ½ PL kukuričný sirup
  • 3 PL maslo izbovej teploty
  • Štipka soli
  • 120 ml smotany na šľahanie

Čokoláda 

  • 170 g nasekanej horkej čokolády
  • 180 ml smotany na šľahanie

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Lieskové orechy dáme na plech a pečieme, kým nebudú zlatisté, 5 až 8 minút. Po vytiahnutí z rúry zabalíme do utierky, zabalíme do vrecka a treme rukami, kým sa neodstránia všetky šupky. Necháme vychladnúť.
  2. Formu na tart vymažeme maslom. Lieskové oriešky rozdrvíme v sekačiku alebo v kuchynskom robote s 2 PL cukru, aby nám vznikla jemná strúhanka. Pridáme maslo a znova zamiešame. Nakoniec pridáme múku, zvyšné 4 polievkové lyžice cukru a soľ a poriadne premiešame. Vzniknutú hmotu natlačíme na dno a boky formy na tart a dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Dno popicháme vidličkou a pečieme do svetlozlata 15 až 20 minút. Po dopečení necháme úplne vychladnúť.
  3. Do hrnčeka dáme cukor, kukuričný sirup a 3 PL vody. Varíme na strednej teplote, kým nebudú na okrajoch vznikať bublinky (asi 1 minútu). Privedieme do varu a krúžime hrnčekom alebo miešame varechou, kým zmes nebude mať bohatú karamelovú farbu ( asi 5 minút). Ihneď odstavíme z ohňa, aby sa karamel nepripálil, pridáme maslo, soľ a krúžime hrnčekom, kým sa maslo nerozpustí. Potom vrátime hrnček na oheň, pridáme smotanu a miešame asi 1 minútu. Karamel nalejeme do vychladnutej formy a necháme chladnúť aspoň hodinu.
  4. Čokoládu si vložíme do sklenej misy. Smotanu zohrejeme v malom hrnčeku ( nesmie vrieť) a nalejeme na čokoládu. Necháme 1 minútu odstáť a potom miešame do hladka. Rozpustenú čokoládu rovnomerne nalejeme na karamelovú vrstvu a dáme do chladničky na 10 minút. Môžeme posypať orieškami alebo malými cukríčkami.
Reklama

Vyskúšajte tiež

Grilované paradajky s tahini dipom – najlepší recept na grilovanú zeleninu

Paradajky na grile s tahini dipom sú vynikajúcim jedlom, ktoré kombinuje svieže a sladké chute paradajok s bohatou a krémovou…

31 mája, 2023

Grilovaná špargľa – FIT recept na leto

Grilovaná špargľa je skvelá letná pochúťka, ktorá prináša do jedálnička výnimočnú chuť a textúru. Táto zelenina je bohatá na živiny…

27 mája, 2023

Grilované zeleninové špízy – vegetariánsky recept

Grilované zeleninové špízy sú výbornou voľbou pre vegetariánov, ale aj pre všetkých, ktorí radi vychutnávajú pestrofarebné a chutné jedlá. Tieto…

27 mája, 2023

Ako spracovať reďkovku – recept na nakladané reďkovky

Nakladané reďkovky sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónne reďkovky a pridať do jedál chrumkavú a kyselo-sladkú príchuť. Tento konzervovaný pokrm…

26 mája, 2023

Citrónový džem – overený recept

Citrónový džem je vytvorený z citrónovej šťavy, citrónovej kôry, cukru a vody. Tieto ingrediencie sa spolu varia a zahustia, vytvárajúc…

24 mája, 2023

Sladká chilli omáčka – jednoduchý recept

Sladká chilli omáčka je populárna a viacúčelová omáčka, ktorá je známa svojou sladkou a pikantnou chuťou. Táto omáčka pochádza z…

24 mája, 2023
Reklama