Čokoládový mousse je dezert, ktorý sa skladá z čokoládovej krémovej hmoty, ktorá sa zvyčajne vyrába z čokolády, vajec, cukru a šľahačky. Tieto ingrediencie sa spracujú a zmiešajú tak, aby sa dosiahol hladký a vzdušný krém. Mousse sa zvyčajne podáva v pohári alebo na tanieri a môže sa ozdobiť čerstvými ovocím, šľahačkou alebo inými ozdobami podľa chuti. Je to populárny dezert, ktorý sa podáva počas rôznych príležitostí a osláv, ako sú narodeniny, svadby alebo sviatky.
Ingrediencie
- 3 vajcia
- 125 g horkej čokolády ( 70%)
- 10 g masla
- 120 ml smotany na šľahanie
- 3 PL práškového cukru
Postup
- Z vajec oddelíme do jednej misy bielky a do druhej žĺtky. Žĺtky vidličkou rozšľaháme a odložíme bokom. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom a necháme vychladnúť. Zo smotany vyšľaháme šľahačku a z bielkov s cukrom tuhý sneh.
- Pomocou stierky jemne vmiešame žĺtky do šľahačky a potom jemne vmiešame rozpustenú vychladnutú čokoládu. Do tejto zmesi vmiešame asi ¼ snehu z bielkov a zamiešame. Keď sa sneh zapracuje, celú zmes vylejeme do zvyšku snehu z bielkov a zamiešame stierkou.
- Hotovú zmes prelejeme do 4 pohárikov alebo do servírovacích misiek a dáme na 6 hodín do chladničky, ideálne na noc. Dozdobíme čokoládovými hoblinami a ovocím.