Crème anglaise ľahký, osladený puding používaný ako dezertný krém alebo omáčka. Je to zmes cukru , vaječných žĺtkov a horúceho mlieka zvyčajne ochuteného vanilkou.
Ingrediencie
- 1 šálka šľahačkovej smotany
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 4 veľké žĺtky
- 1 PL kvalitnej vanilkovej pasty alebo jeden vanilkový lusk prekrojený pozdĺžne
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 2 ČL kukuričného škrobu
Postup
- V stredne veľkej miske vyšľaháme žĺtky, cukor a kukuričný škrob do hladka. Zahrejeme si mlieko, smotanu a vanilku v malom hrnci, kým nezačnú po okrajoch tvoriť bublinky.
- Odoberieme 1/2 šálky horúcej smotany a za stáleho šľahania ju zašľaháme do vaječnej zmesi. Postupne nalejeme žĺtkovú zmes späť do hrnca so zvyškom smotanovej zmesi za stáleho šľahania. Pokračujeme v šľahaní a zahrievaní, kým zmes nebude hustá. Zmes sa nesmie variť. Prikryjeme a necháme mierne vychladnúť.