Crumpets sú malé okrúhle chlebíky alebo pagáčiky, ktoré sú približne rovnako veľké ako anglický muffin. Sú veľmi obľúbeným raňajkovým pečivom v Anglicku.
Ingrediencie
- 175g chlebovej múky
- 175 g hladkej múky
- 14 g instantného droždia
- 1 ČL práškového cukru
- 350 ml teplého mlieka
- 150-200ml teplej vody
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 1 ČL soli
- slnečnicový olej
Postup
- Do misky si navážime obe múky a pridáme droždie. Premiešame v múke.
- V teplom mlieku rozpustíme cukor a prilejeme k múke. Drevenou vareškou miešame, kým nám nevznikne hladké cesto. Bude to trvať 3-4 minúty.
- Prikryjeme a necháme pôsobiť aspoň 20 minút až hodinu. Cesto sa zdvihne a potom začne klesať. Na strane misy uvidíte značky, kde bolo cesto predtým, ako spadlo.
- Zmiešame sódu bikarbónu a soľ s teplou vodou a zamiesime do cesta. Pridáme asi ¾ vody a pokračujeme v prilievaní, pokiaľ nebude mať cesto krémovú konzistenciu. Prikryjeme ho a necháme 20 minút odpočívať.
- Nachystáme si panvicu na lievance a poriadne namažeme olejom. Do každého krúžku nalejeme dve lyžice zmesi. Po 4-5 minútach by sa mali objaviť bubliny a povrch by mal byť stuhnutý. Opatrne otočíme lievance a pečieme ešte tri minúty.
- Podávame teplé s ovocím.