Cuketový hummus – lahodný, krémový cuketový dip, ktorý môžete použiť ako prílohu k jedlu. Vyskúšajte tento chutný vegánsky bezlepkový recept.

Ingrediencie

  • 650 g  cukety  
  • 2-3 strúčiky cesnaku 
  • 30 ml citrónovej šťavy  
  • 85 g tahini pasty  
  • soľ 
  • ½ ČL mletej papriky 
  • Čerstvé bylinky- petržlenová vňať, mäta, bazalka  
  • Biely jogurt 

Postup prípravy

  1. Cuketu nakrájame na hrubšie pásiky, potrieme trochou olivového oleja a grilujeme na strednom ohni, kým nezuhoľnie a nezmäkne. Potom vložíme grilovanú cuketu do fólie, aby sa zaparila a zmäkla. 
  2. Grilovanú cuketu vložíme spolu so zvyškom ingrediencií do kuchynského robota a rozmixujeme, kým nebude zmes relatívne hladká. Ochutnáme a dosolíme podľa chuti. Môžeme pridať aj údenú papriku pre zvýraznenie chuti. Pre väčšiu krémovosť pridáme pár lyžičiek jogurtu. Podávame pokvapkané olivovým olejom.