Cukrové paličky sú vyrobené z červeného a bieleho cesta na sušienky ochutené extraktom z mäty piepornej. Zábavný recept na vianočné pečivo, ktorý môžete pripraviť na sviatky alebo kedykoľvek budete chcieť.

Ingrediencie

  • 230 g masla izbovej teploty 
  • 200 g cukru 
  • 1 a 1/2 ČL pepermintového extraktu 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 1 ČL prášku do pečiva 
  • Štipka soli 
  • 1 veľké vajce 
  • 385 g hladkej múky 
  • 1 ČL tekutého červeného potravinárskeho farbiva 

Dozdobenie 

  • 1 vaječný bielok 
  • 2 PL cukru 

Postup prípravy

  1. V miske si vyšľaháme maslo, cukor, pepermintový a vanilkový extrakt, prášok do pečiva a soľ. Šľaháme, kým sa nevytvorí pasta. Potom zašľaháme vajíčko a nakoniec prisypávame a zašľahávame múku, kým sa celá múka neabsorbuje.  
  2. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej dáme červené farbivo a šľaháme na nízkej rýchlosti, kým nebude cesto rovnomerne zafarbené.  
  3. Obe polky cesta zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne cez noc.  
  4. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech si vystelieme papierom na pečenie. Z vychladnutého cesta spravíme asi 2,5 cm guľôčky, ktoré vyvaľkáme na asi 5 cm dlhý valček. Aj z bieleho aj z červeného cesta. Potom ich obmotáme okolo seba a vrch zahneme do tvaru cukrového lízatka. Ukladáme na plechy vo vzdialenosti asi 5 cm od seba.  
  5. Bielko si vyšľaháme s vodou do peny. Každý koláčik potrieme bielkom a  posypeme cukrom.  Pečieme 8 až 10 minút, alebo kým nezačnú okraje hnednúť. Po dopečení necháme na plechu 10 minút chladnúť, potom vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.