Preskočiť na obsah

Domáci cviklový džem: Unikátna kombinácia sladkosti a zdravia – Recept plný vitamínov, antioxidantov a netradičnej chuti z červenej repy

Cvikla je často spájaná s bohatou zemitosťou a výživovými prínosmi, no nie je to ovocie, ktoré by ste bežne spájali s džemom. Avšak, cviklový džem je jedinečný a prekvapivo chutný doplnok do vašej špajze. Kombinuje jemne sladkú, zemitú chuť cvikly so sviežou citrusovou príchuťou, čo z neho robí zaujímavú alternatívu k tradičným džemom z ovocia. Tento džem je mimoriadne všestranný – môžete ho použiť na raňajkové pečivo, ako prílohu k syrovým tanierom alebo dokonca ako netradičnú prílohu k mäsu.

Príprava cviklového džemu je jednoduchá a nevyžaduje žiadne špeciálne ingrediencie. Vďaka vysokému obsahu prírodného pektínu cvikla pri varení pekne zhustne a tvorí jemný, ale pevný džem, ktorý dlho vydrží. Či už sa rozhodnete pridať škoricu, vanilku alebo zázvor, tento recept ponúka priestor na experimentovanie s chuťami.

Cviklový džem je skvelou voľbou aj pre tých, ktorí hľadajú niečo netradičné alebo chcú svoj jedálniček obohatiť o niečo zdravé. Cvikla je totiž plná antioxidantov, železa a vitamínov, čo z tohto džemu robí výživný doplnok k bežnej strave. Navyše, jeho sýta farba a jemná chuť z neho robia elegantnú a chutnú možnosť na každú príležitosť. Tento džem je dôkazom toho, že cviklu môžete využívať kreatívnejšie, než len v šalátoch či ako prílohu k jedlám.

Cviklový džem recept

Ingrediencie

  • 1 kg cvikly (čerstvej, olúpanej)
  • 500 g cukru
  • Šťava a kôra z 1 citróna alebo pomaranča
  • 100 ml vody
  • Voliteľné: 1 lyžička škorice alebo 1 vanilkový struk

Postup

  1. Príprava cvikly: Cviklu umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Môžete ju aj nastrúhať, ak chcete jemnejšiu konzistenciu džemu.
  2. Varenie cvikly: Vložte cviklu do veľkého hrnca, pridajte 100 ml vody a priveďte k varu. Nechajte cviklu variť približne 30 minút, kým úplne nezmäkne.
  3. Pridanie cukru a citrónovej šťavy: Keď je cvikla mäkká, pridajte cukor, citrónovú šťavu a nastrúhanú kôru. Ak chcete, môžete pridať škoricu alebo vanilku pre bohatšiu chuť. Dobre premiešajte a znovu priveďte k varu.
  4. Varte džem: Znížte teplotu a nechajte zmes variť ďalších 20-30 minút, kým nezačne hustnúť. Občas premiešajte, aby sa nepripálila.
  5. Kontrola konzistencie: Aby ste zistili, či je džem hotový, použite „tanierikový test“. Dajte malý tanierik do mrazničky na pár minút, kvapnite naň trochu džemu a sledujte, či stuhne. Ak áno, džem je hotový.
  6. Plnenie do pohárov: Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov a pevne uzavrite. Poháre otočte hore dnom na 5-10 minút, aby sa vytvoril podtlak.
  7. Skladovanie: Džem skladujte na chladnom a tmavom mieste. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke.

Tipy

  • Ak preferujete jemnú konzistenciu, môžete cviklu pred varením rozmixovať na hladkú zmes.
  • Džem môžete ozvláštniť aj pridaním zázvoru alebo iného korenia pre zaujímavý chuťový zážitok.

Cviklový džem otázky a odpovede

Prečo si vybrať cviklový džem namiesto klasických ovocných džemov?

Cviklový džem ponúka zaujímavú kombináciu sladkej, zemitej chuti cvikly a sviežich tónov citrónu alebo pomaranča. Je výbornou alternatívou k tradičným ovocným džemom a skvelo sa hodí nielen na raňajkové pečivo, ale aj ako príloha k syrom alebo mäsu.

Je cviklový džem zdravý?

Áno, cviklový džem je plný antioxidantov, železa, vitamínov a minerálov, ktoré cvikla prirodzene obsahuje. Navyše, cvikla je známa svojimi detoxikačnými účinkami a podporou zdravia srdca, takže tento džem je nielen chutný, ale aj výživný.

Ako dlho vydrží cviklový džem?

Ak je správne sterilizovaný a uzavretý, cviklový džem vydrží na tmavom a chladnom mieste až rok. Po otvorení ho uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 2-3 týždňov.

Môžem do cviklového džemu pridať iné koreniny?

Áno, cviklový džem je veľmi prispôsobivý. Okrem citrónovej alebo pomarančovej šťavy môžete pridať škoricu, zázvor, vanilku alebo klinčeky pre bohatšiu chuť.

Ako dosiahnem jemnú konzistenciu džemu?

Ak preferujete jemný džem bez kúskov, môžete cviklu pred varením nastrúhať alebo po uvarení rozmixovať ponorným mixérom, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu.

Musím použiť čerstvú cviklu, alebo môžem použiť aj varenú?

Je lepšie použiť čerstvú cviklu, aby džem mal plnú chuť a dostatočne hustú konzistenciu. Ak používate už varenú cviklu, budete musieť varenie skracovať, aby sa džem neprevaril.

Ďalšie inšpirácie