Demikát je bryndzová polievka, ktorá sa vyrába z bryndze, vajca, sladkej smotany a dochucuje sa soľou a prípadne aj červenou paprikou, petržlenom, pažitkou, strúhaným syrom alebo opečenou slaninou.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na demikát
- 1 PL bravčovej masti
- 50 g slaniny
- 1 väčšia cibuľa alebo 2 menšie
- 3 väčšie zemiaky
- 1 ČL sladká mletá červená paprika
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 250 g bryndza
- 125 ml smotana na šľahanie
- Soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy demikátu
- V hrnci si rozohrejeme bravčovú masť, pridáme na kocky pokrájanú slaninu a cibuľu a osmažíme. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky spolu s mletou paprikou a restujeme cca 1 minútu. Zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni cca 20 minút, alebo kým nebudú zemiaky mäkké.
- Polievku odstavíme z plameňa a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Bryndzu si vymiešame spolu so smotanou a potom túto zmes prilejeme do polievky a všetko spolu ešte jemne prejdeme ponorným mixérom.
- Vrátime na oheň a necháme prevrieť a minútku povaríme. Dochutíme soľou a korením. Servírujeme s opečenou slaninkou na vrchu a čerstvou pažítkou.
Pingback: Nadýchaná a zdravá bryndzová nátierka, najlepší recept 2023 | Svetové recepty