Preskočiť na obsah

Klasický demikát, recept na bryndzovú polievku

Klasický demikát - recept na bryndzovú polievku

Demikát je bryndzová polievka, ktorá sa vyrába z bryndze, vajca, sladkej smotany a dochucuje sa soľou a prípadne aj červenou paprikou, petržlenom, pažitkou, strúhaným syrom alebo opečenou slaninou.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na demikát

  • 1 PL bravčovej masti 
  • 50 g slaniny 
  • 1 väčšia cibuľa alebo 2 menšie 
  • 3 väčšie zemiaky 
  • 1 ČL sladká mletá červená paprika 
  • 1,5 l zeleninového vývaru 
  • 250 g bryndza 
  • 125 ml smotana na šľahanie 
  • Soľ 
  • mleté čierne korenie 

Postup prípravy demikátu

  1. V hrnci si rozohrejeme bravčovú masť, pridáme na kocky pokrájanú slaninu a cibuľu a osmažíme. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky spolu s mletou paprikou a restujeme cca 1 minútu. Zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni cca 20 minút, alebo kým nebudú zemiaky mäkké.  
  2. Polievku odstavíme z plameňa a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Bryndzu si vymiešame spolu so smotanou a potom túto zmes prilejeme do polievky a všetko spolu ešte jemne prejdeme ponorným mixérom.  
  3. Vrátime na oheň a necháme prevrieť a minútku povaríme. Dochutíme soľou a korením. Servírujeme s opečenou slaninkou na vrchu a čerstvou pažítkou.  
REKLAMA
28x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

1 názor na “Klasický demikát, recept na bryndzovú polievku”

  1. Pingback: Nadýchaná a zdravá bryndzová nátierka, najlepší recept 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *