Crème Anglaise
Crème anglaise ľahký, osladený puding používaný ako dezertný krém alebo omáčka. Je to zmes cukru , vaječných žĺtkov a horúceho mlieka zvyčajne ochuteného vanilkou. Ingrediencie… Čítať viac »Crème Anglaise
Dezerty, symbol sladkej bodky za jedlom, predstavujú v kulinárskom svete oblasť, kde sa stretáva umenie, kreativita a potešenie. Tieto pokrmy, variujúce od jednoduchých ovocných misiek až po komplexné cukrárske výtvory, sú nielen zdrojom radosti a slasti, ale aj výrazom kultúrnej diverzity a kreatívneho výrazu kuchárov a cukrárov. Dezerty majú schopnosť preniesť nás do sveta sladkých chutí a nežných textúr, poskytujúc zároveň pohľad na tradície, lokálne suroviny a inovácie v gastronómii.
V rôznych kultúrach majú dezerty rozličné podoby a významy. V niektorých kuchyniach sú dezerty skromné a zamerané na čerstvé, sezónne ovocie, zatiaľ čo v iných kultúrach sú vnímané ako príležitosť pre výstavné a technicky náročné výtvory, ktoré zdôrazňujú zručnosti a kreativitu cukrára. Od tradičných európskych tort a koláčov, cez orientálne sladkosti plné medu a orechov, až po moderné dezertné inovácie, ktoré kombinujú neočakávané chute a textúry, dezerty sú nekonečným polem pre kulinársku fantáziu.
Dezerty sú tiež neodmysliteľnou súčasťou slávnostných udalostí a rodinných stretnutí. Či už ide o narodeninovú tortu, vianočné cukrovinky alebo sladké pokrmy pri špeciálnych príležitostiach, dezerty prispievajú k vytvoreniu atmosféry radosti a oslavy. Sú symbolom pohostenia a starostlivosti, ponúkajúc spôsob, ako vyjadriť lásku a uznávanie prostredníctvom jedla.
V súčasnej dobe sa dezerty stávajú ešte viac inovatívnymi, pričom kuchári experimentujú s novými kombináciami chutí, textúr a kulinárskych techník. Od vegánskych a zdravých alternatív, cez dezerty s menším obsahom cukru, až po avantgardné kreácie, ktoré využívajú najnovšie gastronomické trendy a technológie, dezerty pokračujú v evolúcii a poskytujú neustále nové zážitky.
Dezerty teda nie sú len o záveru jedla; sú to výrazné a dôležité súčasti kulinárskeho zážitku, ktoré oslavujú sladkosť a radosť zo života. Ponúkajú nám príležitosť na experimentovanie a objavovanie nových chutí, ako aj spôsob, ako zdieľať momenty šťastia s našimi blízkymi.
Crème anglaise ľahký, osladený puding používaný ako dezertný krém alebo omáčka. Je to zmes cukru , vaječných žĺtkov a horúceho mlieka zvyčajne ochuteného vanilkou. Ingrediencie… Čítať viac »Crème Anglaise
Spotted Dick je typický britský recept, ktorý predstavuje všetko to, čo je chutné na tradičnom anglickom varení. Jemný dusený puding posiaty šťavnatými ríbezľami je poliaty… Čítať viac »Spotted Dick
Kulfi mrazený mliečny dezert pochádzajúci z indického subkontinentu. Tento dezert je hutnejší a krémovejší ako zmrzlina a vyrába sa v rôznych príchutiach. Ingrediencie Postup Ďalšie… Čítať viac »Kulfi
Dobošová torta je maďarský piškótový koláč potiahnutý čokoládovým maslovým krémom a poliaty karamelom. Vrstvené pečivo je pomenované po svojom vynálezcovi, maďarskom šéfkuchárovi Józsefovi C. Dobošovi,… Čítať viac »Jednoduchá dobošová torta
Tento tradičný maďarský dezert, známy ako šomloi halušky, zaručene poteší vaše chuťové poháriky. Recept sa skladá z vrstiev nadýchaných piskót, bohatej čokoládovej omáčky, vlažného vanilkového… Čítať viac »Pravé maďarské šomloi halušky
Toto maďarské jedlo je dezert prezlečený za polievku. Ideálny pokrm počas teplých letných dní, v ktorom objavíte nové a lahodné chute. Ingrediencie Postup Ďalšie inšpirácie… Čítať viac »Studená čerešňová polievka
Panna cotta je obľúbený taliansky dezert zo sladenej smotany zahustený želatínou. Krém môže byť aromatizovaný kávou, vanilkou alebo inými arómami. Ingrediencie Postup Ďalšie inšpirácie Cícerový… Čítať viac »Ako sa robí Panna cotta
Panettone je tradičný taliansky vianočný koláč, ktorý pochádza najmä z Milána. Tento výdatný dezert je známy svojou bohatou štruktúrou, ktorá je niečo medzi chlebom a… Čítať viac »Panettone
Tiramisu je veľmi obľúbený koláč, ktorý sa skladá zo striedajúcich sa vrstiev podlhovastých piškót, ktoré sú nasiaknuté kávou. Medzi jednotlivé vrstvy sa pridáva tiež mascarpone… Čítať viac »Tiramisu
Loukoumades sú malé nadýchané medové guľôčky, ktoré sú do zlatista a chrumkava upečené. Tieto úžasné grécke donuty sa tradične podávajú namočené v horúcom medovom sirupe,… Čítať viac »Loukoumades