Preskočiť na obsah

Domáca jesenná granola: Recept plný chutí a vôní jesene

Jeseň je ideálnym časom na vytvorenie niečoho teplého a útulného, čo nielen zasýti, ale aj krásne vonia. Táto domáca jesenná granola prináša všetky chute a vône, ktoré milujeme – škoricu, muškátový oriešok a chrumkavé orechy v kombinácii so sladkým javorovým sirupom a sušeným ovocím. Je to dokonalá pochúťka na raňajky alebo ako zdravý snack počas chladných jesenných dní. Stačí ju zmiešať s jogurtom, mliekom alebo len tak zahryznúť priamo z nádoby a vychutnávať si každú chrumkavú sústo.

Ingrediencie

  • 3 hrnčeky ovsených vločiek (použite veľké, nie jemné vločky)
  • 1 hrnček nasekaných orechov (vlašské orechy, mandle, pekanové orechy)
  • ½ hrnčeka semienok (tekvicové alebo slnečnicové semienka)
  • 2 lyžičky Pumpkin Spice korenia (alebo škorica, muškátový oriešok, zázvor a klinčeky)
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • ¼ hrnčeka javorového sirupu (alebo medu)
  • ¼ hrnčeka kokosového oleja (alebo olivového oleja)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ hrnčeka sušených brusníc alebo hrozienok (pridať po upečení)
  • ¼ hrnčeka sušených jabĺk nakrájaných na malé kúsky (voliteľné)

Postup

  1. Predhrejte rúru: Predhrejte rúru na 150°C a pripravte si veľký plech, ktorý vyložíte papierom na pečenie.
  2. Zmiešajte suché ingrediencie: Vo veľkej mise zmiešajte ovsené vločky, nasekané orechy, semienka, Pumpkin Spice korenie (alebo škoricu a iné koreniny) a soľ. Premiešajte, aby sa všetky suché ingrediencie rovnomerne rozložili.
  3. Pripravte mokré ingrediencie: V menšej miske zmiešajte javorový sirup, kokosový olej a vanilkový extrakt. Ak je kokosový olej stuhnutý, najprv ho jemne roztopte (napríklad v mikrovlnke alebo na sporáku).
  4. Spojte všetky ingrediencie: Nalejte mokrú zmes na suché ingrediencie a dôkladne premiešajte, aby boli všetky vločky a orechy dobre pokryté sirupom a olejom. To zaistí, že granola bude pri pečení rovnomerne chrumkavá a zlatistá.
  5. Pečte granolu: Zmes rovnomerne rozložte na plech. Pečte v predhriatej rúre približne 25-30 minút, alebo kým granola nezíska zlatistú farbu. Počas pečenia ju každých 10 minút premiešajte, aby sa rovnomerne upiekla a nespálila.
  6. Nechajte vychladnúť: Po upečení vyberte plech z rúry a nechajte granolu úplne vychladnúť na plechu. Granola stvrdne a získa chrumkavú konzistenciu až po vychladnutí.
  7. Pridajte sušené ovocie: Keď granola vychladne, pridajte sušené brusnice, hrozienka a sušené jablká (ak ich používate). Zľahka premiešajte a môžete servírovať.
  8. Skladovanie: Granolu skladujte v uzavretej nádobe na suchom mieste, kde vám vydrží čerstvá približne 2-3 týždne.

Jesenná granola otázky a odpovede

Môžem nahradiť javorový sirup iným sladidlom?

Áno, javorový sirup môžete nahradiť medom, agávovým sirupom alebo datľovým sirupom. Každé z týchto sladidiel dodá granole trochu inú chuť, ale všetky fungujú rovnako dobre.

Ako dlho vydrží domáca granola čerstvá?

Granolu môžete skladovať v uzavretej nádobe na suchom mieste približne 2-3 týždne. Uistite sa, že granola je po upečení úplne vychladnutá, aby si udržala chrumkavosť.

Môžem pridať čerstvé ovocie namiesto sušeného?

Čerstvé ovocie by sa nemalo miešať priamo do granoly, pretože by ju navlhčilo. Môžete ho však pridať tesne pred podávaním, napríklad spolu s jogurtom alebo mliekom.

Čo robiť, ak je granola po upečení príliš mäkká?

Ak granola nie je dostatočne chrumkavá, môžete ju na pár minút vrátiť do rúry na nižšiu teplotu (asi 140°C) a piecť ďalších 5-10 minút, kým sa nevysuší a nezíska chrumkavosť.

Je možné granolu zmraziť?

Áno, granolu môžete zmraziť! Uložte ju do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka a zmrazte až na 3 mesiace. Pred podávaním ju nechajte na pár minút rozmraziť pri izbovej teplote.

Môžem pridať ďalšie ingrediencie, ako sú čokoládové kúsky alebo kokos?

Samozrejme! Môžete pridať svoje obľúbené ingrediencie, ako sú kokosové vločky, čokoládové kúsky alebo chia semienka. Len si dajte pozor, aby ste čokoládu pridali až po vychladnutí, aby sa neroztopila.

Ďalšie inšpirácie