...

Čo je lepšie ako fantastický nedeľný vývar so slížami? Slepačia polievka je od nepamäti obľúbeným jedlom na stole nielen v slovenských rodinách. Základom silného a zdravého vývaru je slepačie mäso, ktoré by sa malo ideálne variť vo vode niekoľko hodín spolu so zeleninou podľa chuti. Polievka sa podáva za horúca spolu s cestovinou podľa chuti. Väčšinou sú to domáce alebo kupované rezance, ale tiež to môžu byť akékoľvek iné cestoviny.

Ingrediencie

  • Domáca sliepka
  • Približne 5 litrov vody (podľa hrnca)
  • 3x mrkva
  • 2x petržlen
  • 1/4 kalerábu
  • 1/4 zeleru
  • 1x cibuľa
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Nové korenie
  • Petržlenová vňať

Postup prípravy

  1. Na sporák si pripravíme hrniec a vložíme doňho domácu sliepku.
  2. Zalejeme ju približne 5 litrami vody (záleží od veľkosti hrnca).
  3. Do vody pridáme mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, cibuľu, prípadne ďalšiu zeleninu podľa chuti.
  4. Následne do hrnca pridáme soľ, čierne korenie, nové korenie a petržlenovú vňať alebo ligurček (všetko podľa chuti).
  5. Polievku varíme na miernom ohni po dobu 3 – 4 hodín.
  6. Počas varenia môžeme dosoľovať a podľa potreby dolievať vodu.