Čo je lepšie ako fantastický nedeľný vývar so slížami? Slepačia polievka je od nepamäti obľúbeným jedlom na stole nielen v slovenských rodinách. Základom silného a zdravého vývaru je slepačie mäso, ktoré by sa malo ideálne variť vo vode niekoľko hodín spolu so zeleninou podľa chuti. Polievka sa podáva za horúca spolu s cestovinou podľa chuti. Väčšinou sú to domáce alebo kupované rezance, ale tiež to môžu byť akékoľvek iné cestoviny.
Ingrediencie
- Domáca sliepka
- Približne 5 litrov vody (podľa hrnca)
- 3x mrkva
- 2x petržlen
- 1/4 kalerábu
- 1/4 zeleru
- 1x cibuľa
- Soľ
- Čierne korenie
- Nové korenie
- Petržlenová vňať
Postup prípravy
- Na sporák si pripravíme hrniec a vložíme doňho domácu sliepku.
- Zalejeme ju približne 5 litrami vody (záleží od veľkosti hrnca).
- Do vody pridáme mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, cibuľu, prípadne ďalšiu zeleninu podľa chuti.
- Následne do hrnca pridáme soľ, čierne korenie, nové korenie a petržlenovú vňať alebo ligurček (všetko podľa chuti).
- Polievku varíme na miernom ohni po dobu 3 – 4 hodín.
- Počas varenia môžeme dosoľovať a podľa potreby dolievať vodu.
Ďalšie recepty
Kuriatková polievka na kyslo - originálny hubársky recept
Cuketové chipsy so syrom - originálny recept
Jednoduché tekvicové rizoto s parmezánom - overený recept
Huevos Rancheros - recept na mexické Rančerské vajíčka, obľúbené kovbojské raňajky
Lososové fašírky - FIT recept
Zapekaná plnená cuketa bez mäsa - FIT recept
Zdravé kokosové sušienky s kúskami čokolády - FIT recept
Vianočný kapor na bielom víne - výborný recept
Klasická výborná tekvicová polievka - jednoduchý recept
Babičkina hrnčeková bublanina s ovocím - výborný recept