Vyskúšajte recept na tento fantastický a chrumkavý domáci chlieb, ktorý si určite obľúbite.
Kuchárska kniha týždňa
Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk
Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac
Ingrediencie na domáci chlieb
- 1,5 kg hladkej múky
- 3 ČL soli
- 2 PL octu
- Voda
- Rasca
- 1 PL hladkej múky
- 21 g čerstvé droždie
- Voda
Postup prípravy domáceho chleba
- Najskôr si pripravíme kvások. Do teplej vody (nesmie byť horúca) rozdrobíme droždie a pridáme PL múky. Jemne zamiešame, zakryjeme a na teplom mieste necháme vykysnúť.
- Do misy si preosejeme múku, pridáme rascu, soľ, ocot, vodu izbovej teploty a vykysnutý kvások. Rukami alebo pomocou kuchynského robota vymiesime hladké cesto. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme ho vykysnúť na teplom mieste asi 30 minút.
- Na pomúčenej doske ho dvakrát preložíme a necháme podkysnúť. Potom ho znova dvakrát preložíme a necháme podkysnúť.
- Rúru si predhrejeme na 250 °C a plech si vymastíme olejom. Z cesta vytvarujeme bochník, potrieme ho slanou vodou a pečieme 30 minút. Potom znížime teplotu na 190 °C a opäť potrieme bochník slanou vodou. Pečieme ďalších 30 minút, pokiaľ nebude chlieb zlatistý a kôrka chrumkavá.
Pingback: Varenie s deťmi, ako z kuchyne urobiť zábavné prázdninové ihrisko 2023 | Svetové recepty