Preskočiť na obsah

Najlepšia babkina držková polievka, tradičný recept

Najlepšia babkina držková polievka - tradičný recept

Držková polievka je tradičná slovenská pochúťka známa aj v Českej republike a Maďarsku. Polievka sa vyznačuje svojou hustou konzistenciou a výraznou chuťou. Jej hlavnou zložkou sú držky, čo sú vlastne hovädzie alebo bravčové žalúdky. Vďaka tomu má polievka zaujímavú textúru a je výživná.

REKLAMA

Kuchárska kniha týždňa

Cukráreň Petry Tóthovej - kúpite na Martinus.sk

Pripravte si sladkosti na úrovni francúzskych cukrární! Petra Tóthová, odborná porotkyňa z populárneho programu Pečie celé Slovensko, vás zasvätí do sofistikovanej techniky cukrárskeho remesla... Zobraziť viac

Ingrediencie na držkovú polievku

  • 500 g držky 
  • 2 ks cibuľa 
  • 2 PL bravčová masť 
  • 1 PL hladká múka 
  • mletá červená paprika 
  • 2 strúčiky cesnaku  
  • majorán 
  • čierne korenie 
  • rasca 
  • soľ 
  • voda 

Postup prípravy držkovej polievky

  1. Držky očistíme a poriadne umyjeme. Zalejeme vodou a dáme variť. Varíme, kým nebudú držky mäkké, pričom počas varenia aspoň dvakrát vodu zlejeme a zalejeme novou studenou vodou.  
  2. V hrnci si roztopíme bravčovú masť a restujeme nadrobno nakrájanú cibuľku dosklovita, pridáme prelisovaný cesnak a restujeme ďalšiu minútu. Potom pridáme hladkú múku a mletú červenú papriku a premiešame. Prilejeme vodu z držiek a osolíme. 
  3. Podľa chuti pridáme čierne mleté korenie, rascu a pokrájané držky. Varíme asi 20 minút. Pred koncom varenia pridáme majorán a podľa chuti dosolíme.  
  4. Podávame s čerstvým chlebom. 
REKLAMA
24x hodnotené
Ďalšie inšpirácie

1 názor na “Najlepšia babkina držková polievka, tradičný recept”

  1. Pingback: Lacné recepty pred výplatou, rýchly obed z ničoho 2023 | Svetové recepty

Napíšte komentár k článku

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *