Preskočiť na obsah

Elotes, recept na mexickú grilovanú kukuricu

    Elotes, recept na mexickú grilovanú kukuricu

    Elotes, známe tiež ako mexická kukurica, sú obľúbenou pouličnou pochúťkou v Mexiku. Tento pokrm sa tradične pripravuje z celých kukuričných klasov, ktoré sa uvária alebo opečú a následne obalujú v kombinácii zložiek, ako sú maslo, syr, chilli v prášok, mletá paprika, limetová šťava a majonéza.

    Čo robí elotes takými obľúbenými, je ich bohatá chuť a textúra. Kombinácia sladkej kukurice s korenistým chilli, kyslou limetkovou šťavou a lahodným syrom vytvára výbušnú zmes chutí, ktorá osloví mnoho ľudí.

    Elotes sú často spojené s letnými mesiacmi a sú populárne na festivaloch, trhoch a iných podujatiach na otvorenom priestranstve. Pre mnoho ľudí sú elotes synonymom pre zábavu a užívanie si slnečných dní v spoločnosti priateľov a rodiny.

    Ak hľadáte jednoduchý, ale chutný spôsob, ako si vychutnať kukuricu, elotes sú skvelou voľbou. Tento mexický pokrm môže byť tiež inšpiráciou pre experimentovanie s rôznymi prísadami a koreninami a vytvorenie vlastnej verzie tohto klasického receptu.

    [sc name=“reklama_1″ ][/sc]

    Ingrediencie na Elotes

    • 60 g majonézy
    • 60 g kyslej smotany
    • 1 strúčik cesnaku
    • 1 PL limetkovej šťavy
    • 1/2 ČL chilli prášku
    • soľ
    • mleté čierne korenie
    • 8 klasov čerstvej kukurice
    • 45 g Cotija cheese (prípadne Feta)
    [sc name=“reklama_2″ ][/sc]

    Postup prípravy Elotes

    Príprava grilu

    Rozohrejeme si gril a naolejujeme rošt.

    Miešanie ingrediencií

    V malej miske zmiešame majonézu, kyslú smotanu, cesnak, limetkovú šťavu a čili prášok. Dochutíme soľou a korením.

    Grilovanie

    Kukuricu poriadne ugrilujeme zo všetkých strán. Po vytiahnutí z grilu potrieme celú kukuricu majonézovou zmesou a posypeme syrom. Pred podávaním môžeme ozdobiť čerstvým koriandrom.

    [sc name=“reklama_3″ ][/sc]

    Videorecept na Elotes

    Najčastejšie otázky o Elotes

    Čo sú elotes?

    Elotes sú tradičné mexické pouličné jedlo, ktoré sa skladá z kukuričných klasov obalených v kombinácii masla, syra, chilli v prášku, mletej papriky, limetkovej šťavy a majonézy.

    Ako sa pripravujú elotes?

    Elotes sa pripravujú tým, že sa kukurica uvári alebo opečie, potom sa natrie maslom a majonézou, posype sa syrom a korením a nakoniec sa pokvapká limetkou.

    Aké sú varianty elotes?

    Hoci klasická verzia elotes obsahuje maslo, majonézu, syr a korenie, existuje veľa variantov tohto receptu. Niektoré verzie môžu zahŕňať ďalšie prísady, ako sú cesnak, koriander alebo iné bylinky a korenia.

    Kde môžem ochutnať elotes?

    Elotes sú najbežnejšie ako pouličné jedlo v Mexiku, ale môžu sa nájsť aj na festivaloch, trhoch a reštauráciách po celom svete, kde sa podávajú mexické jedlá.

    Sú elotes vegetariánske?

    Áno, tradičné elotes sú vegetariánske. Avšak, ako pri všetkých receptoch, vždy je dobré skontrolovať zložky, aby ste sa uistili, že sú v súlade s vašou stravou.

    Sú elotes pikantné?

    Elotes môžu byť pikantné, v závislosti od množstva a typu chilli korenia použitého v recepte. Ak nechcete pikantné elotes, môžete jednoducho zmierniť množstvo alebo úplne vynechať chilli.

    [sc name=“reklama_end“ ][/sc]
    Ďalšie inšpirácie